La líder municipal de Cs, Luz Guilarte, ha sol·licitat a la Secretaria General de l’Ajuntament que se suspengui Joaquim Forn (JxC) de la seva condició de regidor. Ciutadans també es demana que se’l suspengui de totes les facultats i drets que té com a representant municipal, és a dir, el dret a vot (inclòs el vot per delegació) i el sou. La petició es va registrar aquest dimarts, coincidint amb el ple de cartipàs.

Ciutadans argumenta que el Tribunal Suprem ja va desestimar el recurs d’apel·lació que va presentar Forn contra la interlocutòria de processament i que, per tant, la llei processal és clara i diu que els processats per rebel·lió no poden exercir la funció pública. Joaquim Forn va obtenir un permís del Suprem per assistir al ple de constitució de l’Ajuntament, però en canvi se li va denegar poder anar al plenari del cartipàs d’aquest dimarts.

La suspensió de Forn depèn del Suprem

Fonts municipals han confirmat que l’Ajuntament no té competències per suspendre un regidor tenint en compte la normativa local. A Joaquim Forn el podria suspendre el Tribunal Suprem si ho demana alguna de les acusacions. En cas que el vulgui suspendre, s’hauria d’acollir a la Llei d’enjudiciament criminal en què es va emparar la Mesa del Congrés per suspendre Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull.

Colau i JxC carreguen contra Cs

L’alcaldessa, Ada Colau, ha dit que Ciutadans “comença amb mal peu” si aquest és el seu primer gest polític. “Si la justícia no l’ha suspès [a Forn], perquè volen anar més enllà del jutge?”, s’ha preguntat Colau, que ha recordat que Cs sempre demana respectar la justícia. L’alcaldessa ha criticat també que la formació taronja opti per “la deshumanització de l’adversari polític”.

Des de Junts per Catalunya, el regidor Jordi Martí ha acusat Ciutadans d’actuar “amb mala fe política” i “desconeixement preocupant del marc jurídic”. Martí ha afirmat que Joaquim Forn “té el 100 % dels drets polítics intactes” i ha recordat que “no hi ha cap sentència ni mesura cautelar que pugui suspendre o inhabilitar Forn”. El regidor ha afegit que esperen que la sentència del judici del procés no sigui condemnatòria.