Celestino Corbacho

Ciutadans manté converses amb Celestino Corbacho per mirar d’incorporar-lo al seu grup municipal a l’Ajuntament després del trencament de la formació taronja amb la plataforma BCN Canvi que lidera Manuel Valls. Ho ha confirmat a ‘El matí de Barcelona’ la regidora de Ciutadans, María Luz Guilarte, que ha explicat que la relació del partit amb Corbacho és “excel·lent” i que, per ells, seria una incorporació “fantàstica”.

Segons ha explicat Guilarte les converses amb Corbacho són “a diari” i considera “el més normal” que en una situació com la que s’està produint es parli. Fonts properes a Manuel Valls han confirmat a betevé que aquest dimarts al matí l’ex-primer ministre francès i Celestino Corbacho han mantingut una trobada per “abordar aquest escenari”.

Carrizosa aplana la incorporació de Corbacho

Des d’una roda de premsa al Parlament, el president de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, també s’ha referit a la possibilitat d’incorporació de Corbacho al partit taronja. Carrizosa ha assegurat que de confirmar-se “ens sentiríem molt honorats” i ha destacat la bona relació de l’exsocialista amb Albert Rivera.

Carrizosa també ha confirmat que la decisió final de Corbacho se sabrà aquest dimarts a la tarda, després d’una reunió entre els dos. Ara bé, el líder de Cs ha aplanat la incorporació de Corbacho a la formació perquè ha respost així quan els periodistes li han preguntat per quines funcions desenvoluparia: “Quant a les funcions que desenvolupi eventualment… Que desenvoluparia, primer s’haurà de decidir ell i desrpés es prendrien les decisions adequades”.

D’aquesta manera Carrizosa ha descartat que Corbacho pugui assumir les tasques de president o portaveu del Grup Municipal de Cs, dues responsabilitats que la formació ha atorgat a María Luz Guilarte i Paco Sierra, respectivament.

S’accentua el trencament

Les converses per la incorporació de Corbacho al grup de Cs arriben l’endemà que l’executiva nacional de Ciutadans decidís partir peres amb BCN Canvi arran de la investidura d’Ada Colau com a alcaldessa.

Guilarte, que ocupava el número dos de la llista de Valls, ha narrat a betevé que la decisió de trencar amb l’ex-primer ministre francès es va prendre exclusivament a Madrid, i que després se’ls va comunicar. Tot i el trencament, Guilarte confia en arribar a acords amb Manuel Valls durant el mandat en aquells temes de valors i de polítiques de progrés que ja s’havien consensuat a l’elaborar la candidatura conjunta.

Corbacho, el fitxatge estrella de Valls

Corbacho va ser el gran fitxatge de la candidatura de l’exprimer ministre francès per a les eleccions municipals. L’exalcalde i exministre socialista es va presentar a la llista com a independent, després que a principis del 2018 es donés de baixa del PSC.

A banda de Corbacho, Valls també va incorporar a la llista la independent Eva Parera. Tots tres van votar Colau en la investidura per fer-la alcaldessa. Durant els últims dies, Ciutadans ja havia expressat discrepàncies sobre la decisió de Valls, de cedir els vots “sense condicions” per investir a Colau i evitar així que Barcelona tingués un alcalde independentista.

Si, finalment, Corbacho s’acaba incorporant al grup municipal de Ciutadans modificarà les futures possibles majories i aliances a l’Ajuntament a l’hora d’arribar a acords. Per exemple, els regidors de BComú, els del PSC i els vots de Manuel Valls i Eva Parera ja no sumarien majoria al consistori.