La líder de Ciutadans a l’Ajuntament, Luz Guilarte, i el president del Grup Municipal de Barcelona pel Canvi, Manuel Valls, han abandonat el Saló de Cent on s’ha fet el pregó de les festes de la Mercè 2020. “He marxat. Això no és un pregó!“, ha exclamat en un tuit l’ex-primer ministre francès, enmig de la lectura que estava fent el pallasso.

Guilarte ha decidit abandonar el pregó “després de dir el pregoner que els castellanoparlants són uns inadaptats”, segons fonts el partit. Les paraules de Jaume Mateu Bullich, Tortell Poltrona, han estat textualment aquestes: “Qui rebutja la llengua i la cultura d’un lloc son, com a mínim, uns inadaptats.”

Guilarte: “És una vergonya”

Posteriorment, en una nota d’àudio difosa als mitjans de comunicació, Luz Guilarte ha explicat que esperava un pregó “dirigit a tots els barcelonins” i que finalment s’ha trobat amb “proclames polítiques a favor de la ideologia separatista“. “És una vergonya que es permeti això en una festa popular”, ha lamentat la líder taronja.

Abans del pregó, Tortell Poltrona ha volgut llegir una carta rebuda pel president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que fa més de 1.000 dies que és a la presó. També ha criticat que “es premia els violents, que peguen hòsties, mentre que la gent que diu ‘aneu a casa!’ porten tancats 1.060 dies”. “Per què la justícia és tan injusta?”, s’ha preguntat.