biblioteca

Ciutadans vol que Barcelona tingui una biblioteca provincial i deixi de ser “l’única capital de província” que no en té una, segons la líder municipal del partit, Luz Guilarte. La formació ha inclòs aquesta petició en les al·legacions que ha presentat als Pressupostos Generals de l’Estat per al 2021, que s’estan tramitant al Congrés dels Diputats.

Guilarte ha defensat que aquesta biblioteca donaria “un impuls crucial a l’activitat i capitalitat cultural de Barcelona”. El projecte, però, fa anys que està al calaix sense cap sortida. El 1997, Ajuntament, Generalitat i Estat van signar un acord per fer una biblioteca provincial al Born, però la construcció va quedar aturada per la descoberta de les ruïnes del 1714. Llavors es va reubicar el projecte al costat de l’Estació de França.

biblioteca provincial
Imatge virtual del projecte del 2010 per fer una biblioteca provincial al costat de l’Estació de França

En el mandat anterior, l’aleshores comissionat de Cultura, Joan Subirats -avui tinent d’alcalde del ram-, va anunciar que s’havia reunit amb el secretari d’Estat de Cultura per desencallar el projecte i dotar Barcelona d’una biblioteca provincial.

Més inversió als barris i al transport públic

Les esmenes de Ciutadans als pressupostos de l’Estat també inclouen la demanda de més inversió a barris de la ciutat que “fa dècades que estan abandonats”. Guilarte ha posat d’exemple la Barceloneta, la Marina de Port, Vallcarca i els Penitents, el Carmel, la Trinitat Nova i la Verneda i la Pau. A més, reclamen ampliar en 100 M € més la subvenció a l’Autoritat del Transport Metropolità per finançar el transport públic.