Les obres de reforma del Paral·lel iniciades el mandat anterior es van concentrar en el tram central i queden pendents d'actuació els extrems de l'avinguda. La transformació no va ser només a peu de carrer, es va fer un nou col·lector subterrani per evitar inundacions al Poble-sec. Va ser, però, només una primera fase que ara els veïns reclamen que continuï. JOSEP GUZMÁN, president de la Coordinadora d'Entitats del Poble-sec "El més important pel barri és el col·lector. Si no plou no passa res, però si plou molt, la part baixa del Poble-sec es pot inundar." Entitats veïnals i culturals també volen que s'avanci en el Pla d'usos del Paral·lel i una dinamització comercial de l'avinguda. I recorden al govern que ja hi ha molta feina feta en el passat. PILAR MIJANGOS, vicepresidenta de la FEM "Cada tres mesos que hem tingut reunions venen gent nova i volen que tornem a començar la història, 'a veure com va començar això?'. Home, és una mica cansat." A les crítiques s'hi ha sumat avui l'exalcalde Xavier Trias, que ha denunciat que el govern actual s'amaga en processos participatius i que la reforma completa del Paral·lel no pot esperar. XAVIER TRIAS, president del Grup Municipal de CiU "És una transformació física, és una transformació per seguretat, i ha d'anar acompanyada d'una altra transformació important, que és la vida que li hem de donar al Paral·lel. Jo crec que és un gran error parar-la." Fonts municipals asseguren que les obres dels extrems es van aturar l'any passat perquè algunes veus del Paral·lel van demanar-ho. En tot cas, afirmen que quan s'hagi aprovat el PAM, després de l'estiu, es reactivarà el procés participatiu amb les entitats. CiU i els veïns també exigeixen un pla per recuperar el Teatre Arnau, tancat i de propietat municipal. L'Ajuntament ha anunciat un altre procés participatiu, encara sense data, per definir què s'hi fa.

El president del Grup Municipal de CiU, Xavier Trias, ha demanat al govern municipal que inclogui una partida al pressupost de 2016 per reprendre les obres de reforma als extrems del Paral·lel. “És un gran error parar-la”, ha dit Trias, que ha afegit que més enllà d’una transformació física, hi ha d’haver una transformació en “la vida que li hem de donar al Paral·lel”. Acompanyat d’entitats veïnals, comercials i culturals de la zona, l’exalcalde ha demanat que l’equip d’Ada Colau continuï les obres del col·lector del carrer de Vila i Vilà i que “no s’amagui en processos participatius”.

El president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, Josep Guzmán, ha situat com a prioritat la segona fase del col·lector per evitar inundacions al barri. “Si no plou no passa res, però si plou molt, la part baixa del Poble-sec es pot inundar”, ha dit. Guzmán també ha exigit avançar en el Pla d’usos del Paral·lel per evitar el que va passar amb el carrer de Blai i la concentració de bars. Des de la fundació FEM, la vicepresidenta, Pilar Mijangos, ha reclamat un pla comercial al Paral·lel i ha lamentat la lentitud a l’hora de prendre decisions per part del nou executiu. “Cada tres mesos que hem tingut reunions ve gent nova i volen que tornem a començar la història. És una mica cansat”, ha sentenciat.

Sense obres aquest 2016

Fonts municipals han explicat que la remodelació dels extrems del Paral·lel es van aturar a finals de 2015 perquè algunes veus de l’espai de participació iniciat el mandat anterior així ho van demanar. El consistori argumenta que hi ha “un desacord important” en el teixit social dels entorns de l’avinguda amb el projecte de remodelació i per això s’ha optat a no tirar endavant les obres durant aquest 2016. En tot cas, expliquen que el procés participatiu amb entitats es vol reactivar quan conclogui el del Programa d’Actuació Municipal (PAM), que es vol aprovar a l’estiu.

Entre les reivindicacions del líder de CiU i les entitats que els han acompanyat aquest dijous hi ha també la recuperació del teatre Arnau, que aguanta dempeus en un dels extrems del Paral·lel. L’equipament, de titularitat municipal des de l’any 2011, segueix tancat i en un procés de degradació. Des de l’Ajuntament expliquen que es vol fer un procés participatiu amb entitats veïnals i agents culturals per debatre idees i projectes per aquest espai.