La presència de manters al Portal de la Pau és, segons Convergència, la viva imatge de la permissivitat del govern municipal. Aquest grup i el PP han denunciat que la Guàrdia Urbana no actuï en aquesta zona, en gran part competència de la Policia Portuària, malgrat tenir mecanismes per fer-ho. En concret, un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament i el Port, signat fa tot just un any, que delimita les zones de patrullatge de la policia del port i també les de la Guàrdia Urbana. En l'àrea més popera a Colom domina el control de la Policia Portuària, però també hi ha espais en què la Urbana hauria d'intervenir. Per CiU i PP, no ho fa perquè no rep ordres. JOAQUIM FORN, portaveu del Grup Municipal de CiU "No és una decisió, per tant, de la Guàrdia Urbana, sinó que és una decisió política la no-actuació. Pel nostre parer això és inconcebible, que el mateix Ajuntament incompleixi el conveni." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Barcelona no pot ser un 'zoco' del 'top manta' ni tampoc podem consentir que la Guàrdia Urbana no actuï perquè el govern municipal i la senyora Colau no dóna les instruccions necessàries." JORDI CORONAS, portaveu del Grup Municipal d'ERC "Hem de confiar en la policia de la nostra ciutat, però també és cert que han de tenir unes instruccions clares de què és el que han de fer. Penso que el comissionat de Seguretat està afagant les regnes." Ciutadans ha demanat a l'alcaldessa que millori la coordinació entre cossos policials per evitar la presència massiva, diuen, de manters al port. Els sindicats creuen que tot plegat és bàsicament un conflicte polític.
El portaveu del Grup Municipal de CiU, Joaquim Forn, ha denunciat que “l’absoluta permissivitat del govern ha generat un efecte crida” de manters al port i que la zona s’ha convertit en “un gran mercat a l’aire lliure sense intervenció policial”. Segons Forn, si la Guàrdia Urbana no actua és per “decisió política”. El portaveu convergent ha assegurat que el govern no té excuses per intervenir i s’ha remès a un conveni entre l’Ajuntament i el Port signat el setembre de 2014. El document limita les zones de patrullatge preventiu de la policia del Port i de la Guàrdia Urbana. Per Forn, en l’àrea propera a Colom hi ha zones en què hauria d’intervenir la Guàrdia Urbana però no ho fa per falta d’ordres.
La Policia Portuària ha denunciat aquesta setmana que la Guàrdia Urbana ha deixat de col·laborar amb ells des de l’estiu. Per això, la policia del Port ha demanat ajuda als Mossos d’Esquadra. Des de l’Ajuntament, però, es puntualitza que el conveni de col·laboració amb el Port només exigeix l’actuació de la Guàrdia Urbana “en serveis planificats” i no en requeriments puntuals. Fonts municipals també expliquen que no es poden deixar desateses altres zones de la ciutat per enviar només efectius al Port, i han recordat que hi ha altres cossos policials que tenen competències en l’ordre públic.
El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, s’ha sumat a les crítiques per la presència de manters al Port. “Barcelona no pot ser un ‘zoco’ del ‘top manta'”, ha sentenciat Fernández Díaz, que ha afegit que “no podem consentir que la Guàrdia Urbana no actuï perquè el govern no dóna les instruccions necessàries”. Des d’Esquerra, el portaveu Jordi Coronas ha insistit en l’abordatge social del fenomen de la venda ambulant, i ha desistit que la sortida sigui només policial. “El que hem de fer és buscar una solució per integrar socialment aquestes persones”, ha dit Coronas, que ha reiterat com a sortida la cooperativa que des de l’Ajuntament es va impulsar per als ferrovellers.