El 'boom' turístic dels últims anys i la prohibició que hi ha a Ciutat Vella des de 2010 per obrir nous apartaments per a turistes han fet aflorar aquests serveis als barris del voltant de forma exponencial. De fet, la xifra de llicències d'habitatges d'ús turístic s'ha multiplicat per tres en els últims cinc anys i ha passat de les poc més de 2.300 el 2010 a més de 7.400 els primers mesos de 2014. L'Eixample és el districte on es concentren gairebé la meitat de tots aquests pisos turístics, sense comptar els que no tenen llicència, quantitat que, ara per ara, no se sap del cert. Els problemes de convivència que, segons el PP, generen alguns d'aquests pisos l'han empès a acordar amb el govern municipal la suspensió de noves llicències durant sis mesos a les zones amb més presència d'habitatges turístics. El pacte afecta tot el districte de l'Eixample i diversos barris dels voltants. És el cas del Poble-sec o una franja de Sants i Hostafrancs. No hi haurà noves llicències, tampoc als barris del sud de Sarrià i de Gràcia. La mesura afecta, a més, l'extrem sud del Guinardó i bona part del districte de Sant Martí. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Ens posem al costat d'aquells veïns que, com jo, creuen que el turisme genera riquesa i feina a la ciutat de Barcelona però que no pot entrar en conflicte amb els barcelonins." Mentre duri la suspensió de llicències, es treballarà en un pla especial per regular els habitatges d'ús turístic en les zones afectes. Entre d'altres, caldrà decidir si s'opta per allargar per sempre la suspensió o bé, com s'ha fet a Ciutat Vella, s'obliga a agrupar els pisos en un mateix bloc. La previsió és que el pla s'aprovi abans de finals d'any.
El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha estat l’encarregat de fer públic aquest nou acord amb CiU, que s’ha d’aprovar en la Comissió de Govern d’aquest dimecres. “És un acord amb impacte de govern, barceloní i en favor de la convivència veïnal”, ha justificat Fernández Díaz, que ha denunciat les “molèsties” que generen alguns pisos turístics en determinades comunitats de veïns. “Ens posem al costat d’aquells veïns que, com jo, creuen que el turisme genera riquesa i feina a la ciutat de Barcelona però que no pot entrar en conflicte amb els barcelonins”, ha afegit.
La suspensió de noves llicències durant sis mesos afectarà tot el districte de l’Eixample. També hi ha barris afectats dels districtes de Sants-Montjuïc (el Poble-sec, la Font de la Guatlla, Hostafrancs i una part de Sants), Sarrià – Sant Gervasi (Sant Gervasi – Galvany i el Putxet), Gràcia (la Vila de Gràcia i el Camp d’en Grassot), Horta-Guinardó (part sud del Guinardó i el Baix Guinardó) i Sant Martí (el Camp de l’Arpa, el Clot, Pel oblenou, la Vila Olímpica i Diagonal Mar). Fernández Díaz ja ha admès que l’acord “generarà enrenou”.
Durant els sis mesos de suspensió de noves llicències es redactarà un pla especial per regular els habitatges d’ús turístic a les àrees afectades. La previsió és aprovar-lo de forma inicial a l’estiu i de forma definitiva abans que acabi l’any. Entre altres mesures, el document haurà d’establir, per exemple, si s’allarga la suspensió de noves llicències durant més temps o si, com ja es fa a Ciutat Vella, s’obliga a agrupar els pisos turístics en un mateix bloc.
Des de 2010, any en què va entrar en vigor el Pla d’usos de Ciutat Vella que prohibia l’obertura de nous apartaments turístics, aquests serveis s’han estès pels districtes del voltant, empesos també per l’auge de turistes que arriben a la ciutat. Si el 2010 hi havia 2.349 llicències d’habitatges turístics, el febrer d’aquest any la xifra s’havia multiplicat per tres, fins a les 7.480. A banda hi ha els pisos il·legals, quantitat que ni govern ni oposició no s’atreveixen a xifrar.