Carles Puigdemont a Berlín

El Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) ha fet públic aquest dijous l’últim sondeig abans que comenci la campanya electoral per a les eleccions municipals del 2019. També s’ha pronunciat sobre els comicis a Europa, programats per al mateix dia, el 26 de maig. El baròmetre dona la victòria al PSOE, i Carles Puigdemont entraria al Parlament Europeu. A més, la candidatura que encapçala Oriol Junqueras guanyaria un escó.

Vox arribaria per primer cop al Parlament Europeu

Segons el CIS, els socialistes traurien entre 17 i 18 diputats. La segona força seria el Partit Popular (PP), que en tindria entre 11 i 12. En tercer lloc, el sondeig marca un empat tècnic entre Ciutadans (Cs) i Unides Podem Canviar Europa (UPCE). Vaticina entre vuit i nou eurodiputats per al partit taronja i vuit per a UPCE. La sorpresa arriba a la quarta força: l’enquesta estima que Vox entraria per primer cop a l’Eurocambra amb entre quatre i cinc escons.

Per darrere del partit d’ultradreta hi hauria la formació de Junqueras, Ara Repúbliques, que agrupa ERC, els nacionalistes gallecs i Bildu. Guanyaria un diputat respecte a l’Esquerra pel Dret a Decidir (EPDD) de fa cinc anys i es quedaria amb tres. La seguiria Lliures per Europa – Junts, amb un escó que seria per a Puigdemont, que encapçala la llista. Finalment, la coalició del PNB, Coalició per una Europa Solidària (CEUS), també entraria al Parlament amb un eurodiputat.