CORREGIT Una comissió del Parlament investigarà la gestió de les residències Tots els partits han aprovat per unanimitat la creació d’una comissió d’investigació que vol esbrinar les raons del col·lapse dels centres de gent gran durant la pandèmia del coronavirus i establir mecanismes perquè aquesta circumstància no es repeteixi. La comissió també vol aclarir qüestions com si algunes defuncions es podrien haver evitat i debatre mesures de reparació de les famílies de les víctimes.

El Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) augura que el PSC podria obtenir entre 30 i 35 escons a les eleccions catalanes i superar ERC, que n’obtindria entre 31 i 33, i JxC, que es quedaria amb 20-27. El nomenament de Salvador Illa com a candidat socialista ha disparat les opcions del PSC segons el CIS. L’enquesta no augura cap representant ni per al PDeCAT ni per al PNC.

Segons l’enquesta preelectoral que ha fet pública aquest dijous, Ciutadans passaria de guanyar les eleccions a quarta força del Parlament tenint entre 13 i 15 escons. Darrere seu En Comú Podem, obtenint entre 9 i 12 escons; la CUP, entre 8 i 11 escons, i el PP, amb 7. Vox entraria amb força a la cambra catalana obtenint entre 6 i 10 escons i podria superar el PP.


El PSC també lidera tan el vot directe (11,8%) com l’estimació de vot (23,9%) que el CIS fa després de cuinar les dades. Són tres punts més que ERC (9,8% de vot directe i 20,6 d’estimació de vot) i gairebé el doble que JxCat (6,5% de vot directe i 12,5% d’estimació).

Ciutadans (3,1% de vot directe i 9,6% d’estimació) ocupa la quarta posició en escons, però queda per darrere d’En Comú Podem (3,2% de vot directe i 9,7% d’estimació) en intenció de vot.

Vox (1,6% de vot directe però 6,6% d’estimació) supera el PP (1,8% de vot directe i 5,8% d’estimació). La CUP es queda amb el 3,2% de vot directe i 6% d’estimació.

La majoria independentista, en perill

Segons el CIS, les formacions independentistes (ERC, JxCat i la CUP) es quedarien en una forquilla d’entre 59 i 71 diputats, i per tant es podria perdre la majoria independentista al Parlament (68). Actualment les tres formacions sumen 70 diputats.

Una estimació que també es reflecteix en el percentatge de vot. Segons el sondeig, les forces independentistes (ERC, JxCat, CUP i PDeCAT) no superarien el 50% dels sufragis i es quedarien en un 39,8%.