L'amenaça gihadista ha propiciat una imatge que no es produïa des de feia set anys. La dels 28 països de la Unió Europea i 8 del sud del Mediterrani reunits en una cimera informal de ministres d'Exteriors. Revifar la cooperació entre les dues riberes per frenar el terrorisme era l'objectiu d'entrada. I el primer fruit, l'anunci d'una nova conferència a Barcelona, també al Palau de Pedralbes, al juny. Però aquest cop, entre líders religiosos. JOSÉ MANUEL GARCÍA-MARGALLO, ministre d'Afers Exteriors "Si queremos acabar con el terrorismo gihadista, hay que ir a las raíces profundas del tema y favorecer el diálogo cultural e interreligioso." L'altra fotografia de la cimera l'han protagonitzat els presidents espanyol i català. Artur Mas, que a diferència de 2013 ha pogut pronunciar un discurs de benvinguda, ha reivindicat el compromís de Catalunya amb Europa i la Mediterrània. ARTUR MAS, president de la Generalitat "En pocs territoris trobaran vostès una fusió tan intensa del sentiment mediterrani i europeu." Amb Mas ja d'oient, Mariano Rajoy ha apel·lat al valor de la unitat per lluitar contra el gihadisme. I ha reivindicat que el seu govern ha tornat a situar Barcelona avui en l'epicentre de la política europea. MARIANO RAJOY, president del Govern espanyol "Lo que tenemos que tener meridianamente claro es que sólo actuando juntos podremos hacer frente a la maldad." En espera de més concrecions, la Unió Europea ha proposat celebrar reunions com la d'avui un cop a l'any. De moment, però, no hi ha data ni lloc per a 2016.

A la cimera hi han participat els 28 països membres de la UE, així com vuit més de la ribera sud del Mediterrani: Algèria, el Marroc, Tunísia, Israel, Palestina, el Líban, Jordània i Egipte. Síria i Líbia no hi han estat convidades pels seus conflictes interns. Des de 2008, l’any en què es va crear la Unió per la Mediterrània, no havia tingut lloc una trobada de tan alt nivell i amb tants països participants.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha rebut els mandataris al Palau de Pedralbes i, a diferència del Fòrum Econòmic Mundial de 2013, també ha intervingut durant l’acte inaugural, al costat del president espanyol, Mariano Rajoy, i la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini. Mas ha reivindicat el compromís de Catalunya amb Europa i la Mediterrània i Mariano Rajoy ha elogiat el paper clau que ha tingut Barcelona en l’Euromediterrània.

El primer fruit d’aquesta trobada ha estat l’anunci d’una nova conferència a Barcelona entre líders religiosos que tindrà lloc al juny. Així ho ha anunciat el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, que ha afirmat queper posar fi al terrorisme gihadista s’ha d’anar a les arrels profundes del tema i afavorir el diàleg cultural i interreligiós”. La cimera -organitzada per l’Aliança de Civilitzacions, la Fundació Anna Lindh, la Fundació Rei Abdullah i la Universitat d’Al-Azhar del Caire- se celebrarà també a la seu de la Unió pel Mediterrani (UpM).

La cimera ha arribat en un moment d’alerta per l’amenaça del terrorisme gihadista, especialment després dels atemptats de París i d’operacions com la que la setmana passada va permetre desarticular una presumpta cèl·lula gihadista a Catalunya. És per això que els governs espanyol i català han previst un dispositiu de seguretat molt intens coordinat pel Ministeri de l’Interior. Hi intervenen efectius de la Policia Nacional, Guàrdia Civil, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana i també de Protecció Civil i Emergències, i l’objectiu és tenir coberts tots els punts: des de l’aeroport del Prat fins al Palau de Pedralbes, passant pels desplaçaments i els hotels on s’allotgin les delegacions dels països.