Segons una enquesta elaborada pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), el 57% de la població catalana votaria a favor de la independència en un referèndum hipotètic a Catalunya. Un 20,5% votaria en contra de la independència i un 14,3% s’abstindria. Segons el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) el nombre de catalans a favor de la independència és del 41%.

El CEO constata que el percentatge de població que votaria a favor de la independència de Catalunya es troba, aquest octubre, al voltant del 57%. El nombre de ciutadans que votarien a favor de la independència ha augmentat de forma significativa en el transcurs dels últims mesos. Si a l’octubre de 2011 era d’un 45,4%, al febrer de 2012 va pujar fins al 44,6% i el juny es va situar ja al 51,1%.

Els ciutadans que consideren que Catalunya hauria de ser un estat independent representen el 44% del total, mentre que el juny de 2011 representaven només el 36%. El federalisme és l’opció més ben vista pel 25,5% de la població, mentre que un 19,1% preferiria que Catalunya seguís sent una comunitat autònoma.

CiU, amb majoria absoluta, segons el CEO

Segons el CEO, CiU aconseguiria la majoria absoluta en les eleccions del proper 25-N, amb el 43,4% dels vots, que representaria obtenir entre 69 i 71 diputats al Parlament de Catalunya. El PP se situaria com a segona força a la cambra, amb una forquilla d’entre 18 i 19 diputats. El PSC cauria dels 28 diputats actuals als 15, i quedaria com a tercera força a l’hemicicle. ERC hi obtindria 14 diputats, quatre més que ara, mentre que ICV-EUiA es mantindria amb 10 diputats. C’s doblaria representació i passaria de  tenir tres diputats al Parlament a tenir-ne sis. La CUP podria entrar al Parlament amb tres diputats i Solidaritat en quedaria fora.

Pel que fa a la valoració dels líders de cada partit, Artur Mas és el més valorat, amb una nota de 5,82 sobre 10; el segueix Oriol Junqueras, amb un 5,34; Joan Herrera, amb un 5,04; Alfons López Tena, amb un 4,41; Pere Navarro, amb un 3,66; Albert Rivera, amb un 2,79 i Alícia Sánchez-Camacho, amb un 2,16.

El CIS contradiu el CEO

L’altra enquesta que s’ha fet pública és la del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), en la qual l’autodeterminació és l’opció que més suport té, però amb un 41,4%. L’opció de donar més autonomia a les comunitats la preferix un 26% de la població i un 16% és partidari que Catalunya es mantingui com a comunitat autònoma.

Segons el CIS, Convergència i Unió no arribaria a la majoria absoluta a les eleccions parlamentàries del 25-N. La formació nacionalista obtindria entre 63 i 65 diputats a les eleccions. El PSC es mantindria com a segona força al parlament, però cauria de 28 a 19 diputats. ERC hi seria tercera força, amb 17 diputats, empatada amb el PP, que podria quedar-se’n amb 16-17. ICV-EUiA obtindria 11 diputats als comicis, C’s passaria de 3 a 7 diputats i SI es quedaria amb sol diputat a la cambra.