MERITXELL BORRÀS, consellera de Governació "Quan s'incrementa el vot per correu vol dir que hi ha un interès per les eleccions i, per tant, que s'incerementarà la participació ciutadana a l'hora de les eleccions. Per tant, en aquest sentit, ho hem de veure com un vaticini positiu sobre una participació elevada a les eleccions i així ho hem d'interpretar." Els sobres, les paperetes i les urnes ja descansen aquesta nit a les taules per on demà passaran milers de ciutadans. Aquest col·legi de Gràcia és un dels 263 que hi ha distribuïts als deu districtes de la ciutat. S'hi han instal·lat 1.343 meses de votació i hi haurà 1.900 urnes. Més de cinc milions de catalans estan cridats a les urnes. A Barcelona els ciutadans amb dret a vot són més d'un milió cent-quaranta mil. Per poder votar demà és imprescindible presentar un document acreditatiu d'identitat, ja sigui el DNI, el passaport o el carnet de conduir. Demà a partir de les nou del matí estaran a disposició dels ciutadans gairebé 18 milions de paperetes de les nou candidatures que concorren a les eleccions del Parlament de Catalunya.

Els col·legis electorals estaran oberts des de les nou del matí i fins a les vuit del vespre. A Barcelona, en els últims dies s’han repartit 1.900 urnes i 1.888.000 paperetes de cadascuna de les nou candidatures que concorren en aquestes eleccions a la circumscripció provincial. Aquest 27 de setembre hi haurà 1.343 meses de votació a la ciutat, 25 més que a les últimes eleccions municipals. En aquestes podran votar les 1.141.054 persones que conformen el cens electoral. L’Eixample, Sant Martí i Sants-Montjuïc són, per aquest ordre, els districtes que acumulen més electors, mentre que Ciutat Vella és on n’hi ha menys: no arriben als 50.000.

En aquests comicis s’ha registrat un augment significatiu de les sol·licituds de vot per correu. Com ha explicat aquest dissabte la consellera de Governació, Meritxell Borràs, han estat 131.033 peticions, un 56% més que en les anteriors eleccions autonòmiques. L’increment més fort s’ha registrat en les tramitades des de territori espanyol, que han augmentat un 70%, passant d’entorn de 63.000 a poc més de 107.000. Des de l’estranger, s’han realitzat 23.612 peticions, 2.750 més que als comicis de 2012.

Meritxell Borràs ha recordat que els catalans dels Estats Units, Xile, Mèxic, i Xangai (a la Xina) no han pogut exercir el dret a vot, ja que les paperetes no van arribar a temps i la Junta Electoral Central va refusar ampliar el termini de votacions des de l’estranger, com demanava la Generalitat.

Aquestes són les onzenes eleccions que celebra Catalunya des de 1980 i una de les seves singularitats és que dues de les candidatures que s’hi presenten, Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot, han nascut per a aquests comicis. La cita electoral del 27-S ha suscitat interès arreu del món: entorn de 550 periodistes de 180 mitjans estrangers s’han acreditat per fer-ne el seguiment. El conjunt de la circumscripció de Barcelona determinarà 85 dels 135 diputats que conformaran el nou Parlament.