El cementiri de Montjuïc ha ideat un espai de 2.000 metres quadrats per al repòs de les cendres. Estarà situat a la via de Sant Francesc, a prop de la plaça de la Fe i requerirà d’una inversió de 820.270 €. Les obres començaran el maig de l’any que ve i s’espera tenir-lo enllestit el primer trimestre del 2023. L’espai tindrà columbaris cineraris, zones per espargir les cendres i també plantes i arbres per associar-hi les restes dels difunts.

Aquesta zona de repòs de cendres serà només la primera de cinc més que ja tenen l’espai localitzat al cementiri de Montjuïc. Tindran entre 400 i 2.300 metres quadrats i estaran ubicats a les places Sagrat Cor, Sant Oleguer, Santíssima Trinitat, del Còlera i Nostra Senyora de la Mercè. La previsió és posar-los en funcionament en els propers anys. El cementiri de Montjuïc ja té actualment tres jardins per a la inhumació de cendres.

Recreació virtual del futur espai de repòs de cendres a la via Sant Francesc

Enderroc de 1.500 nínxols en mal estat

Per fer les obres del primer gran espai per al repòs de les cendres s’han enderrocat set blocs amb 1.500 nínxols que estaven en mal estat. Abans de fer-ho, es va contactar amb les famílies afectades per al trasllat de les restes dels difunts. El director de Cementiris de Barcelona, Miquel Trepat, ha explicat que no es força el desplaçament de nínxols sinó que s’actua per evitar l’esfondrament de construccions antigues en mal estat.

Per crear el nou espai per a cendres, s’han enderrocat diversos blocs de nínxols en mal estat

Les incineracions van a l’alça

Cementiris de Barcelona ha vist com s’ha incrementat els darrers anys la demanda d’incineració dels difunts, en detriment de la inhumació. Dels 15.000 serveis que es fan cada any, més de la meitat (un 52 %) ja són incineracions. Per fer front a aquest canvi de tendència, s’estan ideant els nous espais per al repòs de les cendres. Però no només al cementiri de Montjuïc. El de Collserola té un jardí i dos boscos i als de Sant Andreu, Poblenou i les Corts s’estan localitzant espais per fer-ho.

Un cinquè forn crematori a Montjuïc

A baix, el crematori del cementiri de Montjuïc, on s’està construint el cinquè forn

L’increment de la demanda dels serveis d’incineració ha fet que Cementiris de Barcelona hagi iniciat les obres d’un cinquè forn crematori a Montjuïc. Les obres han començat aquest juliol i està previst que la nova instal·lació entri en funcionament a principis del 2022. L’actuació també servirà per millorar l’espai de recepció i la sala de visualització d’introducció del fèretre. La inversió prevista per aquestes actuacions és d’1,1 milions d’euros.