La pau política que darrerament s’ha instal·lat al Parlament i al Palau de la Generalitat queda truncada al carrer. Unes 300 persones s’han manifestat aquest dijous a la tarda per demanar al govern del president Quim Torra que materialitzi el resultat del referèndum de l’1-O i implementi la república catalana. Han estat convocades pels comitès de defensa de la república (CDR), que insten a la desobediència si no hi ha moviments polítics per fer front a “la persecució” de l’Estat espanyol.

La marxa ha començat a la cruïlla entre els carrers de la Marina i de Casp, des d’on s’ha dirigit a la seu de la CUP. Allà han reclamat al partit anticapitalista que tregui “targeta vermella a qualsevol intent de retorn a l’autonomisme” i que es “faci efectiva la voluntat popular de l’1 d’octubre”. Els cupaires els han recollit el guant i els han agraït “el toc d’atenció”.

Després, els manifestants han marxat cap a la seu del PDeCAT, on s’han trobat un dispositiu dels Mossos d’Esquadra. Allà han cremat fotografies del rei Feliv VI i del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, i també han fet una pintada a la calçada per exigir al govern català que desobeeixi.

“Desobediència o dimissió”

Els CDR asseguren que els catalans no han votat “un govern que negociï traspassos de competències en cap comissió bilateral“, en referència a la trobada que la Generalitat i l’Estat van mantenir aquest dimecres.

Els manifestants titllen Espanya d’estat antidemocràtic i autoritari i acusen Junts per Catalunya (JxCat) i Esquerra Republicana (ERC) de rendir-se davant la justícia espanyola “per pors i interessos de partit”. Amb tot, plantegen la dimissió del govern de Torra “per incompliment del seu compromís” amb la ciutadania en cas que no desobeeixin “les imposicions” de Madrid. També interpel·len la CUP: li demanen que faci més pressió al Parlament.

Irrupció a la seu d’ERC

Precisament aquest matí un grup de membres dels CDR han anat a la seu dels republicans a Barcelona, al carrer de Calàbria, per reclamar-los que s’enfoquin de manera decidida cap a la república. Els manifestants n’han empaperat l’entrada amb cartells en què es llegia “El poble mana, el govern obeeix” i han fet pintades a la façana. No se’ls ha permès l’entrada a la seu. Esquerra, per la seva banda, ha lamentat els fets i ha insistit que “l’adversari és un altre”.

Detingut un membre dels CDR per la protesta contra Llarena

Aquest dijous també ha transcendit que la Policia Nacional ha detingut una persona per la protesta que els CDR van convocar contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena a Mont-ras (Girona). Segons el cos policial, està previst que els agents prenguin declaració al detingut i després quedi en llibertat.