Des de les deu del matí fins a dos quarts de vuit del vespre, més de 15 mil militants estaven convocats a les urnes per decidir sobre dues qüestions clau per al futur de Convergència. La primera i la més transcendent, triar entre la renovació a fons de l'actual estructura o la creació d'un nou partit. Una opció que defensen la cúpula i el mateix Artur Mas. ARTUR MAS, president de CDC "És nou, la gent reclama participació, gent que en parla i costa de fer-ho. Nosaltres hem parlat poc, pero ho fem a fons, es tracta de fer-ho i fer-ho el millor possible i això es el que nosaltres estem intentant." Artur Mas no s'ha pronunciat sobre el nom, una qüestió, que diu, s'ha d'abordar al congrés fundacional del juliol. Sí que ho ha fet, en canvi, Xavier Trias, que ha votat en el mateix local, a primera hora del matí. XAVIER TRIAS, president del Grup municipal de CiU "Amb el president Mas hem pensat i hem cregut que el millor és aquest nou camí, anem a fer aquest nou partit, però el fem la gent de Convergència decidim que fem aquest nou partit, això és bonic! Una altra cosa és la decisió del nom, jo sóc partidari de que continuï el nom de Convergència d'una manera o una altra, per no despistar la gent." Els simpatitzants també han participat en la consulta sobre el futur del partit, tot i que el seu vot, no es vinculant. La segona qüestió, el cap de llista per a les eleccions generals al Congrés. En aquest cas, la consulta restringida als milinants amb més de sis mesos d'antiguitat. Els dos candidats enfrontats en les primàries, Francesc Homs i Sílvia Requena. FRANCESC HOMS, candidat a les primàries de CDC "Estem fent un procés de participació i de democràcia interna que no havíem fet mai. Tot això que fem avui la gent de Convergència només té sentit si després ho sabem posar, com farem, al servei del conjunt del país." SÍLVIA REQUENA, candidata a les primàries de CDC Si CDC el que vol és afrontar la innovació, per tant, la constitució d'una nova força política des de l'impuls de l'antiga, té més força explicativa que també hi hagi cares noves." Demà el partit farà un Consell Nacional per aprovar les llistes i per convocar el congrés que se celebrarà del 8 al 10 de juliol i que també serà una fita important en el nou camí de la formació.

L’opció que parteix com a favorita entre els militants és la de crear una nova formació. De fet és la que prefereixen Artur Mas i molts altres dirigents. El president del Grup Municipal de CiU ha assegurat que la formació està preparada per fer un salt endavant, en una jornada decisiva pel futur d’un partit que va néixer fa 42 anys.

Mentrestant, la militància també escull avui el cap de llista al Congrés dels Diputats, en unes primàries inèdites que serviran per renovar Francesc Homs o bé substituir-lo per Silvia Requena, que s’hi presenta com “la candidata de les bases”. Tot dos es disputen el lloc.