JOSEP RULL, coordinador general de CDC "El govern del PP vol guanyar als tribunals i a través del codi penal allò que és incapaç de guanyar democràticament i a les urnes, i això expressa la poca qualitat democràtica que hi ha en aquests moments al govern espanyol." SERGI SABRIÀ, portaveu d'ERC "Això és una mostra més de l'important que és tirar endavant amb el full de ruta i avançar en la desconnexió i el procés d'independència que és el mandat democràtic que tenim i que surt de les urnes aquest diumenge." ASSUMPTA ESCARP, secretària d'organitació del PSC "Després de les eleccions també, que creiem que és el moment de la política, es manifesta encara més l'error d'haver judicialitzat aquest aspecte i tirar endavant la imputació del president Mas." DOLORS CAMATS, portaveu d'ICV-EUiA "És un pas més en el despropòsit que va suposar per part del govern central tota la gestió del 9-N, prèvia, durant aquelles hores i posterior amb l'amenaça, amb la coacció i després amb l'acusació i ara imputació." ALBERT RIVERA, president de Ciutadans "Cualquier ciudadano español está sometido al estado de derecho, se llame Artur Mas, Albert Rivera, Inés Arrimadas o Pepito Pérez. Por tanto (...) si alguien tiene que dar cuentas a la justicia, será porque hay unos supuestos delitos detrás." XAVIER GARCIA ALBIOL, cap de llista del PP "Entenem que el president Mas no està legitimat després d'aquesta imputació per aspirar de nou a la presidència de la Generalitat de Catalunya. Catalunya no pot tenir un interlocutor davant la societat i el Govern d'Espanya que estigui imputat per desobediència."

El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha assegurat que la decisió del TSJC demostra que “el govern del PP vol guanyar als tribunals allò que és incapaç de guanyar democràticament a les urnes”, i ha afegit que “això expressa la poca qualitat democràtica que hi ha en aquests moments al Govern espanyol”.

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat que les citacions són un motiu més a favor de la independència de Catalunya. El portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, ha advertit sobre la “politització de la justícia”.

Des del PSC la secretària d’Organització, Assumpta Escarp, ha mostrat el seu “respecte” per les decisions judicials, però ha assenyalat que es tracta d’una “imputació política” que “no ajuda al diàleg, la negociació i el pacte”.

La coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, ha titllat de despropòsit la gestió que va fer el Govern espanyol envers la convocatòria de la consulta del 9-N, i ha augurat que Artur Mas ho exhibirà davant dels seus socis de Junts pel sí per reafirmar-se davant de pressions de la CUP.

En un comunicat, la CUP ha rebutjat la imputació, que considera “un nou atac a les institucions del país”. En un tuit l’exdiputat de la CUP David Fernàndez s’ha solidaritzat amb els imputats.

Des de Ciutadans, el seu president, Albert Rivera, ha recordat que “qualsevol espanyol està sotmès a l’estat de dret es digui Albert Rivera o Artur Mas”, i ha afegit que si Mas ha estat cridat a declarar com a imputat en relació amb l’organització del 9-N és perquè hi ha “uns suposats delictes darrere”.

El cap de llista del PP Català, Xavier García Albiol, ha assegurat que Artur Mas “no està legitimat” per tornar a ser president de la Generalitat perquè “Catalunya no pot tenir un interlocutor davant la societat i el Govern d’Espanya que estigui imputat per desobediència”.

Aquest dimarts també s’ha posicionat a la xarxa social Twitter una de les imputades, l’exvicepresidenta de la Generalitat Joana Ortega, que haurà de declarar el 13 d’octubre. La militant d’Unió s’ha refermat en la seva responsabilitat respecte al 9-N, i ha dit que ho tornaria a fer.