En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, el portaveu del govern, Francesc Homs, ha assegurat que la participació en aquest fons no es pot assimilar en cap cas a un rescat. Segons Homs, aquesta línia de crèdit (anomenada ICO4) és de condicions molt similars a altres mecanismes que ha ofert l’Estat a les comunitats autònomes fins avui.

Homs ha lamentat que alguns estiguin aprofitant l’existència d’aquesta línia de crèdit per desgastar les comunitats autònomes i ha indicat que la decisió d’acudir al fons no s’ha pres formalment. El portaveu del govern ha desvinculat el fet de les negociacions sobre el pacte fiscal i ha recalcat que l’executiu està estudiant ara la lletra petita de les condicions del fons.

Pel que fa a la possibilitat de fer nous ajustos obligats per la subscripció a aquesta línia de crèdit, el portaveu ha explicat que el govern “haurà de seguir fent ajustos conforme es confirmin les previsions dels pressupostos”. Homs ha insistit que no es tracta de fer un debat sobre la tresoreria de la Generalitat sinó “sobre com es presenten les coses”.