La manifestació multitudinària de l'Onze de Setembre ha marcat el "tempo" i marcarà també el discurs d'aquesta campanya electoral. La decisió d'Artur Mas de convocar eleccions anticipades després del "no" de Rajoy al pacte fiscal ha obligat la resta de partits a posicionar-se en el debat sobiranista. Això ha relegat a un segon pla les discussions sobre la crisi econòmica i les retallades. Un gir que podria beneficiar el candidat a la reelecció, Artur Mas, que aspira a aconseguir una majoria absoluta per tenir la màxima força davant del govern de Madrid. ARTUR MAS, candidat de CiU "Això no ho podrà aturar ningú. No ho aturaran ni els tribunals ni les constitucions ni res de tot això que ens posen al davant. Perquè la democràcia, al final, s'imposa per davant de qualsevol altra cosa." A l'extrem oposat hi ha el Partit Popular, que juga la carta del constitucionalisme. I enmig de tots dos, el PSC, que estrena candidat i busca millorar els mals resultats que li auguren totes les enquestes. PERE NAVARRO, candidat del PSC "El camí és un referèndum acordat legalment entre els dos governs, el català i l'espanyol, com a la Gran Bretanya. Hi ha un camí entre el centralisme i la recentralització del Partit Popular i la profecia temerària d'Artur Mas. I aquest camí és la solució federal." ALÍCIA SÁNCHEZ-CAMACHO, candidata del PPC "El Partit Popular és la casa gran de tots els catalans: dels que volen seguir sent catalans i espanyols, d'aquells que se senten catalans i no volen trencar amb Catalunya." Esquerra confia millorar resultats amb una aposta clara per la independència, i Iniciativa, que també defensa el dret a decidir, posarà l'èmfasi en les alternatives per sortir de la crisi sense fer més retallades. Ciutadans i Solidaritat, tot i que amb programes oposats, aspiren a ampliar la representació al Parlament. Una cambra que podria ampliar-se amb l'entrada d'algun altre partit minoritari, com la CUP o Plataforma per Catalunya.
Catalunya comença aquest divendres una campanya electoral marcada per la tensió de les relacions entre Catalunya i Espanya, amb l’ultimàtum d’Artur Mas de convocar una consulta sobre el futur del país si obté una majoria qualificada. CiU tindrà l’oposició frontal del PP i Ciutadans, i l’intent del PSC i ICV-EUiA d’incloure el context social de retallades a l’agenda de la campanya.
Al bloc obertament independentista hi ha ERC, a qui totes les enquestes auguren una recuperació del vot, Solidaritat Catalana per la Independència –que podria sortir del Parlament- i la irrupció de les CUP.
Es tanca així la legislatura més curta de la història democràtica de Catalunya, amb unes eleccions que seran observades amb detall des de Madrid, però també per les cancelleries de mig món.