candidats eleccions 14-f

El debat de TVE amb els candidats a les eleccions catalanes del 14-F, el primer televisat en aquesta campanya, ha generat polèmica fins i tot hores abans de celebrar-se en el tercer dia de campanya, i tot per la llengua d’emissió. La televisió pública ha decidit que aquesta vegada el debat fos només en castellà, ja que, a banda d’emetre’s en desconnexió per La 1 a Catalunya, també s’ha emès al canal 24 hores per a tot l’estat. Això ha generat les crítiques dels treballadors d’Informatius de la cadena i també d’alguns partits polítics.

Pere Aragonès (ERC), Laura Borràs (JxC), Àngels Chacón (PDeCAT) i Carles Riera (CUP) han fet les intervencions en català. En l’inici del debat, el periodista moderador del debat, Xabier Fortes, ha explicat que s’ha apostat per fer-lo en castellà perquè els missatges dels candidats s’entenguessin a tot Espanya. Tot i això, s’ha deixat llibertat perquè els candidats empressin l’idioma que volguessin.

Borràs, a l’inici del debat, ha volgut recordar que va ser a la cadena pública espanyola on el català va entrar per primera vegada a la televisió al segle XX.

Rebuig dels treballadors a l’ús del castellà

Els treballadors dels Serveis Informatius de RTVE han emès un comunicat en què mostren el “desacord” sobre el format triat per al debat, emès tant a Catalunya per desconnexió a La 1 com a tot Espanya pel canal de 24 hores. “És la primera vegada que un debat de candidats organitzat per TVE a unes eleccions catalanes s’emet només en castellà”, recorda l’escrit.