Llengües cooficials Congrés

(ACN) La presidenta del Congrés, Francina Armengol, signarà una resolució perquè el català, l’aranès, el basc i el gallec es puguin utilitzar ja al ple de la setmana que ve, entre els dies 19 i 21 de setembre, segons fonts del Congrés. La Mesa donarà llum verda a la proposició de llei de reforma del reglament, signada pel PSOE, Sumar, ERC, PNB, Bildu i BNG i acordada amb Junts.

Un sistema de traducció simultània semblant al del Senat

La cambra baixa contractarà traductors i habilitarà un sistema de traducció simultània similar al que funciona des de fa anys al Senat. L’aprovació de la reforma del reglament suposarà la possibilitat d‘utilitzar les llengües cooficials a tota l’activitat parlamentària, incloent-hi també l’aranès. La data del 19 de setembre coincideix amb la celebració del Consell Europeu, que decidirà sobre l’oficialitat del català a les instàncies europees.

Tot i que els lletrats del Congrés van emetre dimarts, dia 12, un comunicat en què veien “molt difícil, si no impossible” aplicar la reforma de forma “immediata”, avalen la legalitat de la proposta i no troben impediments al fet que es tramiti per la via d’urgència. No obstant això, fonts de la cambra baixa destaquen que els lletrats proposen admetre a tràmit la reforma i sotmetre-la a tramitació directa i lectura única, tal com sol·liciten els impulsors de la iniciativa.