El que no ha confirmat és de quina manera es farà ni si s’introduirà una casella al full de preinscripció per tirar la llengua, tal com es va apuntar aquest dijous. Méndez de Vigo diu que ho estan estudiant perquè l’executiu central no està d’acord amb com s’ha fet la preinscripció escolar els altres anys. Considera que “no garantia de manera suficient, de forma correcta, el dret dels pares a garantir la llengua en què volen escolaritzar els seus fills”.

El titular del ministeri diu, a més, que el canvi es farà protegint, d’una banda, “aquest dret fonamental” i, de l’altra “el millor funcionament del sistema educatiu i del model educatiu a Catalunya”. Segons Educació, el seu objectiu és complir la llei catalana i espanyola, però alhora les sentències del Tribunal Constitucional i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en aquesta matèria. És el cas, per exemple, de la que va obligar cinc centres, dos dels quals barcelonins, a impartir el 25 % de les classes en castellà.

Preguntat per si l’anunci podria interpretar-se com una mesura de pressió als independentistes per desbloquejar la situació política a Catalunya, Méndez de Vigo ha dit que darrere la proposta no hi ha cap altra voluntat que “garantir una cosa que per a nosaltres és molt important, que és garantir el dret dels pares i la llibertat de les famílies”. Pel que fa al moment concret en què arriba la decisió,  és el moment de l’any en què es fa pública la resolució sobre la preinscripció escolar.

L’anunci ja ha despertat el rebuig de la comunitat educativa catalana. Associacions de famílies, entitats i sindicats de mestres  han alçat la veu en defensa del model d’immersió lingüística.