Hores després que es conegués la intenció del Govern espanyol d’oferir a les famílies la possibilitat de triar el castellà com a llengua vehicular a l’ensenyament, tots els partits catalans han pres posicions.

Esquerra ha carregat contra la mesura, que el diputat Bernat Solé considera que demostra que “necessitem un govern efectiu al més aviat possible per tal que el 155 no continuï planant en les polítiques que afecten les persones”. En una línia semblant s’ha pronunciat el PSC: Ramon Espadaler ha advertit que “hi ha una manera de derogar el 155 que és fer un govern”, i ha afegit que “amb un govern això no hauria passat“. Pel president de Catalunya en Comú – Podem, Xavier Domènech, “el recorregut per recuperar l’autogovern de Catalunya en aquests moments és una presidència efectiva“.

En canvi, el portaveu adjunt de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, ha demanat deslligar la mesura de les negociacions i s’ha mostrat crític amb l’amenaça que suposa l’article 155. En aquest sentit, Pujol ha afirmat que “tenim els nostres ritmes i el que no pot ser és que se’ns amenaci amb un artefacte que fa molt mal a la societat catalana”.

A l’altra banda de la balança, Ciutadans i el Partit Popular Català han aplaudit la mesura. El líder de la formació taronja, Albert Rivera, ha dit que espera que l’anunci “no es quedi en paraules sinó que es compleixi” per tal de fer “un canvi en el model educatiu d’una vegada per totes”. El popular Xavier García Albiol ha criticat la posició dels partits independentistes: “Em sembla sorprenent -ha dit- que aquells partits que defensen el dret a decidir, en canvi, estiguin en contra del dret a decidir dels pares”.

El president del Parlament rep Somescola

De manera paral·lela, el president de la cambra catalana, Roger Torrent, s’ha reunit aquest divendres a la tarda amb representants de Somescola, que agrupa una cinquantena d’entitats educatives. Com també ho han fet diverses associacions de famílies, entitats i sindicats, la plataforma ha defensat la immersió lingüística i s’ha mostrat molt crítica amb la proposta del Govern espanyol.

Després de la reunió, els representants de Somescola han coincidit amb el president del Parlament que el model educatiu català és un model de consens que garanteix la cohesió social. Per això, Torrent ha dit que posa la cambra catalana al servei de la societat per defensar-lo.