El cas Pallerols va esclatar l'any 2000, va aixecar molta polseguera política i s'ha allargat durant 14 anys. En el transcurs de la investigació es va confirmar que l'empresari andorrà Fidel Pallerols i l'exsecretari d'organització d'Unió Democràtica Vicenç Gavaldà havien desviat fons al partit democratacristià d'uns diners que estaven destinats a la formació d'aturats entre 1994 i 1999. Segons la fiscalia, la trama de finançament il·legal va atorgar a les empreses de Pallerons més de vuit milions d'euros per a formació ocupacional. A canvi, Pallerols va desviar un 10% d'aquesta quantitat a Unió. Finalment, però, la justícia només va poder provar el frau de 388.000 euros. La polèmica va arribar a principis de 2013, quan el fiscal i els acusats van pactar una condemna de conformitat després que aquests (juntament amb Unió) reconeguessin el frau i tornessin els diners que havien malversat. L'acord va permetre rebaixar la pena de vuit anys fins a set mesos de presó, de manera que els acusats evitaven entrar-hi. També es va cancel·lar un judici en què estava previst que declarés el president d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida. Mesos després, però, l'Audiència de Barcelona va decidir que Pallerols i Gavaldà complissin els set mesos de la sentència. Tot i que la condemna era menor a dos anys, i habitualment el tribunal suspèn l'ingrés a presó per a acusats sense antecedents, aquesta vegada se'n va ordenar l'entrada com a mesura exemplar. Els magistrats de l'Audiència van justificar la decisió aplicant el concepte de tolerància zero amb les conductes corruptes en l'actual context de crisi econòmica. Pallerols i Gavaldà van sol·licitar l'indult com a últim recurs. Una mesura que ha estat denegada pel Consell de Ministres i per això, ara sí, se n'ha decretat l'ingrés immediat a presó.

Els tres condemnats pel denominat cas Pallerols, una trama de desviament de subvencions públiques europees cap a Unió Democràtica, hauran d’ingressar finalment a presó. L’Audiència de Barcelona així ho ha ordenat després que el Consell de Ministres descartés al març la petició d’indult, el darrer recurs al qual s’havien acollit els acusats. L’empresari andorrà Fidel Palleronls i l’exsecretari d’Unió Democràtica de Catalunya Vicenç Gavaldà, hauran de passar entre reixes els set mesos que el jutge de l’Audiència els va imposar per malversació de fons públics.

El cas va esclatar l’any 2000 i ha estat 14 anys arrossegant-se pels jutjats. Segons la fiscalia, la trama va atorgar a les empreses de Pallerols més de vuit milions d’euros de subvencions per a cursos de formació per a aturats. Pallerols va inflar els preus d’aquesta formació per, després, destinar el 10% d’aquest diner públic al finançament irregular d’Unió Democràtica de Catalunya. Durant la investigació es van trobar irregularitats en la gestió de 233 cursos, i s’ha sabut que vuit ni tan sols es van arribar a fer. D’altra banda, la justícia només va poder demostrar el frau de 388.000 euros.

Amb aquesta informació sobre la taula, el gener de 2013 havia de començar el judici. Però finalment ningú no va haver de declarar (tampoc el president d’Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida) perquè l’acusació i la defensa van arribar a un acord. UDC i els acusats van admetre haver-se lucrat durant els anys noranta, i van pagar més de 380.000 euros a canvi que se’ls rebaixés la condemna i evitar la presó. Les penes van acabar molt lluny del que demanava la fiscalia, i es van reduir a set mesos i un any i mig. Com que els acusats  no tenien antecedents, i la condemna era de menys de dos anys, no havien d’entrar a presó. Però poc després, l’Audiència va considerar que sí que hi havien d’ingressar a presó com a mesura exemplar. Pallerols i Gavaldà van demanar aleshores l’indult com a últim recurs, però el Consell de Ministres els l’ha denegat i ara ja no poden eludir la presó.