Els cartells han aparegut de matinada en diverses poblacions com Barcelona, Girona, Badalona, Cerdanyola o Ripollet i ben aviat diversos ciutadans se n’han fet ressò a les xarxes socials. No ha estat fins poc després de les 9 h que s’ha revelat que es tracta d’una campanya promoguda pel col·lectiu República des de Baix, un grup de gent vinculat a l’esquerra independentista de municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona.

La campanya d’enganxada de cartells coordinada arreu del país coincideix amb el 81è aniversari del cop militar de Francisco Franco del 1936 contra el govern de la II República, que va desembocar en la Guerra Civil Espanyola. Les piulades s’han compartit amb l’etiqueta #1OconFrancoNoPasaba.

La campanya no ha agradat a alguns dels regidors de l’Ajuntament, tot i ser de partits ben diferents. És el cas de la presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, Carina Mejías, i el portaveu d’Esquerra, Jordi Coronas.

En una entrevista a ‘La tarda de Barcelona’, de betevé91fm, un dels impulsors de la campanya, el regidor de Sant Adrià en Comú, Joan Belda, ha explicat que el 18 de juliol “és un dia per reivindicar que vivim en un estat hereu del franquisme que ens impedeix votar“. I que l’1-O és “un punt inicial de ruptura per construir els estats que volem tenir”.

Escolteu-ho aquí: