La compra s’ha fet per a la societat Olopte 92 SL, que estava en plenes negociacions per vendre els edificis a altres compradors interessats, per 5,6 milions d’euros, a preu de mercat. L’Ajuntament ha qualificat la compra d’excepcional i ha explicat que el carrer de Lancaster es troba en una zona molt propera a la Rambla i al Palau Güell, amb molts problemes per poder accedir a l’habitatge i amb una pressió especulativa que els veïns han denunciat en nombroses ocasions. A més, ha explicat la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, que els immobles són en una zona que està pendent d’un pla especial urbanístic “que ha aixecat molta expectació” en el sector immobiliari.

El regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, ha lamentat que les compres d’edificis verticals per part de fons internacionals a vells propietaris locals s’han intensificat en els últims temps, Per això ha assegurat que l’operació és un missatge per als especuladors. “A Barcelona no són benvinguts i encara que no podem actuar en tots els casos, ho farem de manera excepcional i la llei ens ho permeti”, ha conclòs.

Veïns vulnerables amb contractes fraudulents

Els veïns fa setmanes que pateixen assetjament immobiliari perquè marxin dels pisos. De fet, en diverses ocasions denuncien que van entrar a la força persones que volien mirar l’estat i la distribució dels habitatges. “A alguns els han ofert diners per marxar, i els qui no hem abandonat casa nostra ens hem quedat atemorits”, explica una veïna que ara respira tranquil·la. Els veïns fa temps que s’han organitzat per lluitar contra la pressió a la qual expliquen estaven sotmesos, i ara agraeixen el gest de l’Ajuntament.

La regidora de Ciutat Vella ha explicat que la intervenció s’ha fet amb urgència perquè tots els veïns d’aquestes finques tenen contractes fraudulents. “Els van fer contractes d’estudi i no d’habitatge, i els especuladors s’acullen a aquest fet per rescindir el contracte”, ha dit Pin.

Lancaster, 7 té 15 pisos, el número 15 en té 12 i l’immoble del número 11 en té 14 i tots passaran a formar part del parc de lloguer social de la ciutat i estaran gestionats pel Patronat Municipal de l’Habitatge. A partir d’ara es farà una diagnosi de l’estat dels pisos i de la situació de les famílies, i les que compleixin els requisits de vulnerabilitat econòmica (que el consistori preveu que siguin la majoria) mantindran els seus habitatges.

Aquesta compra de l’Ajuntament arriba després del cas del carrer de Leiva, a Sants, on el consistori va comprar l’immoble per evitar que fessin fora els veïns, també en un cas d’especulació urbanística. La compra dels números 7, 9 i 11 del carrer de Lancaster es va sol·licitar en la comissió passada de Drets Socials a petició d’ERC, que també demanava adquirir el número 13. Pin ha explicat que aquest immoble, que està en mans de l’empresa MK Premium, no ha estat possible comprar-lo.

Els inquilins d’Entença, 151, esperançats

Des de l’Esquerra de l’Eixample, els veïns del número 151 del carrer d’Entença, que també han denunciat especulació immobiliària al seu edifici, veuen amb bons ulls la mesura. Confien que en el seu cas el procés pugui seguir el mateix camí i remarquen que la majoria de veïns són persones amb rendes baixes.

Un dels llogaters afectats és Joan Gómez, que assegura que “se’ns obre una nova esperança“. Gómez afirma, a més, que fins ara el consistori els havia dit que només podia intervenir quan els immobles eren propietat de bancs i que l’operació del carrer de Lancaster suposa un punt d’inflexió en aquest sentit perquè es tracta d’immobles que no estaven en mans d’entitats financeres.

 

El carrer de Leiva, el precedent

Al maig del 2017, l’Ajuntament ja va comprar l’immoble del carrer de Leiva número 37. En aquell cas, però, un fons inversor ja havia engegat el procés de compra i el consistori va utilitzar el dret de tempteig i retracte. Quatre mesos després els veïns han començat a signar els primers contractes amb el Patronat Municipal de l’Habitatge.