La proposta de l’Ajuntament per construir un nou edifici per al CAP Raval Nord satisfà els responsables del centre. La solució de l’Ajuntament implica renunciar l’opció de la capella de la Misericòrdia i fer-hi un nou immoble, enganxat al MACBA. La proposta parteix de les sis alternatives que va oferir al MACBA per fer créixer el museu. Concretament, la proposta preveia construir un edifici al carrer de Ferlandina per posar-hi sales d’exposició i una zona d’emmagatzematge. Ara, però, el districte de Ciutat Vella ha proposat que l’edifici de nova construcció pugui acollir el nou CAP Raval Nord.

La directora del centre, Anna Romagosa, ha assegurat a betevé que no tenen cap preferència per l’espai i que avalaran una solució que els permeti tenir un centre adequat en un màxim de cinc anys: “El que volem és un CAP digne i en condicions al més ràpid possible. Si els tècnics decideixen que l’espai és viable, no tindríem cap problema”. Romagosa celebra que el futur nou centre “comença a veure la llum” i ha subratllat la unanimitat que hi ha entre totes les parts implicades perquè es produeixi un canvi imminent.

L’origen del conflicte: un CAP en males condicions

L’edifici actual era un dispensari antituberculós dissenyat fa més de 80 anys per l’arquitecte Josep Lluís Sert. El 1992 es va reformar per col·locar-hi el Centre d’Assistència Bàsica i des de llavors no s’hi han fet actuacions d’envergadura.

La porta d’accés principal no té rampa, ni els accessos a les consultes. Alguns d’aquests espais, a més, no tenen sistema de ventilació i no és pot airejar la consulta, per exemple, després d’atendre persones amb infeccions. A més, en una de les ales de l’edifici tampoc no hi ha sales d’espera i els pacients han de seure en cadires instal·lades als passadissos.

Un debat obert al públic

Aquest dimecres la plataforma per un CAP del Raval Nord Digne, ha organitzat un debat a l’Escola Massana en què han estat convidats tots els partits polítics, entitats, associacions veïnals i tècnics de salut i cultura. El debat portava per nom Sanitat o cultura, és aquesta la qüestió?, i ha servit principalment perquè cadascú fixés la seva posició. Els partits polítics, que recordem han posposat el debat de la capella de la Misericòrdia al Ple de l’Ajuntament de març, l’últim abans de les eleccions, han defensat la seva reserva de vot perquè volen esperar que els tècnics decideixin quin és el millor projecte tant per al CAP del Raval com per al MACBA. Des de sanitat han recordat que si el projecte del CAP es posa en marxa ara mateix, es tardaran 24 mesos a tenir les noves instal·lacions enllestides i ha demanat paciència als professionals sanitaris del CAP Raval Nord, que estan treballant en unes condicions molt deficients.

Dijous a dos quarts de set la plataforma ha organitzat un altre xerrada, en aquest cas davant de l’actual CAP Raval Nord, al carrer de Torres i Amat, sota el nom Raval, què dignifica el barri?, en què estaran convidats diferents periodistes, com David Fernàndez i la metgessa Esperanza Martín.