El primer a votar ha estat el cap de llista del Partit Popular de Catalunya, Jorge Fernández Díaz. Ha arribat a dos quarts de 10 del matí a l’Escola Augusta de Barcelona i allà ha aprofitat per fer una crida a la participació. El candidat popular ha dit que confia que la gent aposti “pel futur, la concòrdia, al unitat, el progrés i el bé comú“. Fernández Díaz espera una jornada electoral normal i, en aquest sentit, ha assenyalat que s’ha reforçat el dispositiu de seguretat habitual tenint en compte que l’estat espanyol es troba al nivell 4 d’alerta.

Seguidament ha votat el líder i candidat d’Unió Democràtica, Josep Duran i Lleida, que ho ha fet des del Centre Cívic de Sarrià. El candidat democratacristià ha afirmat que el seu partit tindrà representació al Congrés i ha dit que no espera sorpreses.  Això sí, Duran i Lleida preveu un resultat electoral complicat d’administrar i ha afegit que a partir d’avui s’obre una nova etapa de coalicions per donar “oportunitats” a Catalunya. El líder d’Unió ha afegit que “avui és el gran dia de la democràcia, és el dia de la veritat. Ja no és l’hora de les enquestes, sinó que avui voten els candidats”. Per acabar, el candidat ha assenyalat que “Catalunya és un poble madur i exercirà els seu dret a vot per principis i per conviccions”.

Qui també ha apel·lat als tòpics d’una jornada electoral ha estat el candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, que s’ha referit a la jornada electoral com una “festa de la democràcia”. Acompanyat de la seva família, Francesc Homs, ha votat a Osona. Allà ha citat a Joan Fuster: “La política o la fas o te la fan” i ha demanat als votants que donin la seva opinió amb consciència i criteri. Una estona més tard, a les 12 h, ha votat el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, acompanyat de la seva dona. Mas ha fet una crida a mobilitzar el vot sobiranista.


El candidat d’ERC, Gabriel Rufián, ha votat a Sabadell i ha llançat un missatge optimista. Ha dit que els països es guanyen “vot a vot” i que avui serà “un gran dia”. S’ha mostrat convençut que l’independentisme tornarà a guanyar “com ja va fer a les europees, a les municipals, a la consulta i al plebiscit“. Rufián ha dit que aquesta jornada tanca un cicle electoral que va començar el 2014.

Pel que fa al candidat d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha qualificat la jornada electoral com el dia de “l’esperança”. Ha dit que espera un vot massiu dels catalans per un canvi que “tots i totes necessitem”. Després de votar al recinte de l’Escola Industrial de Barcelona passades les onze del matí, Domènech ha considerat que han fet una “bona campanya”. Ha afirmat que ha estat ascendent i que han pogut explicar els seus projectes i propostes. En aquest sentit, ha ressaltat que ha estat “una campanya per aconseguir un país més lliure i més just. Esperem que el resultat sigui bo per a nosaltres, però sobre tot bo per al país”.

El candidat de C’s, Juan Carlos Girauta, ha instat joves i abstencionistes a “deixar enrere la inèrcia i l’escepticisme per poder canviar les coses”. Des del casal d’avis Can Castelló, a Sarrià, el cap de llista de C’s ha insistit en la necessitat que tothom manifesti el seu vot. “Si no, un es pot anar queixant però no en tindrà l’oportunitat fins d’aquí quatre anys”, ha afegit.


L’última a votar ha estat la candidata del PSC, Carme Chacón, que ho ha fet a quarts de 2 al Col·legi Isabel de Villena a Esplugues de Llobregat. Després de dipositar les dues paperetes al Congrés i al Senat, la socialista ha cridat als ciutadans a votar “en un moment cabdal” i ha dit que “hem d’obrir una nova fase perquè hi ha una necessitat i un desig de canvi molt gran, d’una nova fase de recuperació de drets i de diàleg entre Catalunya i Espanya”.