El debat de betevé de les eleccions municipals de 2019 ha començat amb la denúncia de l’absència del candidat de Junts per Catalunya, Joaquim Forn, per part de quatre candidats a l’alcaldia. Ada Colau (BComú), Elsa Artadi (JxC), Ernest Maragall (ERC) i Anna Saliente (CUP) han lamentat la situació de presó preventiva del candidat, així com de la resta de líders independentistes que estan sent jutjats en el judici del procés.

La candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha estat la primera alcaldable a recordar la situació de presó preventiva de Forn. “No està justificat que estigui a la presó, ni ell ni la resta de presos polítics”, ha dit l’alcaldessa, que ha apuntat que aquesta situació “allunya de la solució”.

Després ha pres la paraula la número dos de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, que ha denunciat que “a Forn no el deixen ser aquí ni fer campanya”. Qui també ha recordat la figura de Forn ha estat el candidat d’ERC, Ernest Maragall, que ha definit la presó preventiva de l’alcaldable de JxC d'”anomalia democràtica“, i ha reivindicat que és un “candidat legítim”.

Per la seva banda, Anna Saliente ha recordat, sense mencionar específicament Forn, la situació dels “presos polítics”, així com de les “persones exiliades i represaliades per l’Estat”. Saliente ha fet una menció específica a l’exdiputada de la CUP, Anna Gabriel, que és a Suïssa.