Aquest ha estat l’únic acte que ha reunit representants de la desena de moviments de diferents sensibilitats que integren Esquerres per la Independència. La convocatòria ha fet que se superi l’aforament del Casinet d’Hostafrancs: 500 persones han omplert la sala i unes 200 s’han quedat a les portes.

ERC, la CUP, Procés Constituent, l’ANC, membres de Podem -aquests a títol individual- i altres moviments pel referèndum han defensat conjuntament que els catalans puguin decidir el seu futur el dia 1 d’octubre. La persecució política i judicial, han coincidit tots els ponents, no ha d’aturar el vot del referèndum.

El diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés dels Diputats Gabriel Rufián ha anunciat que, si guanya el “sí” a la independència, l’endemà del referèndum els diputats de la seva formació s’aixecaran del Congrés i abandonaran l’hemicicle en un gest per simbolitzar la separació entre Catalunya i la resta d’Espanya. D’altra banda, la diputada de la CUP al Parlament Mireia Boya ha demanat a l’alcaldessa, Ada Colau, que no vulgui negociar el referèndum i cedeixi locals municipals el dia 1 d’octubre. “Sigues més Dolors”, ha dit, fent referència a l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater.

Sabater ha destacat que davant del referèndum només hi ha dues posicions possibles: estar a favor de la democràcia o estar-ho de l'”estat d’excepció” que ha denunciat que hi ha actualment. El diputat de Catalunya Sí que es Pot i membre de Podem Joan Giner també ha lamentat l’actuació de l’Estat espanyol. “Estem vivint la caiguda del règim del 78 i la falsa Transició i el PP s’ha quedat sense arguments”. Per això, assegura, “només li queda la força“. La trobada ha estat marcada pels discursos de caire catalanista, però també social, ecologista i feminista.

Republicans a l’Eixample

El Grup Municipal d’Esquerra ha protagonitzat un acte de campanya a l’Eixample, al barri de la Sagrada Família, que ha aplegat vora un centenar de persones. Davant de la basílica, els representants municipals Alfred Bosch i Trini Capdevila, acompanyats dels parlamentaris Anna Simó i Roger Torrent, han apel·lat a les emocions del públic amb referències històriques que han nodrit l’independentisme. Bosch ha recordat la presó Model, clausurada abans de l’estiu, i totes aquelles persones que “hi van entrar per ser demòcrates”. El president del grup municipal barceloní ha volgut honorar també la gent gran, “els joves de cabells blancs”, a qui considera la punta de llança del procés.