Els partits sobiranistes han carregat durament contra el Govern espanyol i les maniobres per aturar el referèndum, entre les quals hi ha el control de les finances catalanes. PDeCAT, ERC i la CUP han criticat les actuacions judicials i de la Guàrdia Civil com ara les entrades a impremtes, les notificacions als mitjans de comunicació, la investigació de més de 700 alcaldes.

El president de Catalunya, Carles Puigdemont, ha dit que l’estat ha engegat “l’estat d’excepció encobert”. Ha criticat les entrades de la Guàrdia Civil a les impremtes, els mitjans de comunicació i la retirada de material com ara cartells de campanya. Ha acusat la policia militar d’estar més preocupada per les urnes que no pas per la seguretat. En l’acte que aquest divendres ha fet el PDeCAT a Badalona, Puigdemont ha qualificat de vergonyós la intervenció de Correus en una revista d’una associació de veïns que contenia un article sobre el referèndum: “Ni la llei Fraga s’atrevia a tant”, ha dit el president de la Generalitat.

El president d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, ha respost a les maniobres de l’Estat de prendre el control de les finances catalanes. Ha assegurat que les amenaces del ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, són “una manera encoberta de liquidar l’autonomia i d’aplicar directament l’article 155 de la Constitució”. Segons Junqueras, l’Estat espanyol posa en risc els fonaments de la història econòmica, social i cívica de Catalunya i ha garantit que l’1 d’octubre, “Catalunya votarà i guanyarà”.

La CUP ha estat dura amb el Govern espanyol però també amb la resta de partits sobiranistes. Després d’un nou intent de diàleg amb l’Estat, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha avisat que “no hi ha marge per a cap més negociació” i ha demanat a la resta de partits que no busquin més dreceres per possibles marxes enrere. Així mateix, la cupaire ha explicat que l’autodeterminació no s’aconsegueix “via acord” sinó “exercint”.

Presència d’En Comú Podem a l’acte de la CUP

La Candidatura d’Unitat Popular ha fet l’acte de campanya pel sí a L’Hospitalet de Llobregat ha comptat amb presència d’En Comú Podem. La diputada Marta Sibina ha dit que “cal prendre partit” i que no hi ha cap mal en el fet d’anar a votar l’1 d’octubre. Així mateix ha assegurat que una participació en massa donaria un caràcter vinculant al referèndum.