candidats generalitat eleccions 14f

El dijous 28 de gener, els partits polítics van celebrar els primers actes de la cursa cap a les eleccions catalanes del 14 de febrer. Era la jornada prèvia a l’inici oficial de la campanya per al 14-F i, des d’aleshores, els candidats a presidir la Generalitat no han parat de moure’s pel territori català: mítings electorals, xerrades, compareixences de premsa i debats amb la resta d’adversaris per compartir propostes i convèncer els votants que són la millor opció per guanyar els comicis al Parlament de Catalunya.

Aquí recollim la crònica diària de cadascuna de les jornades d’aquesta cursa electoral celebrada en plena pandèmia, marcada per les mesures implementades per evitar contagis de coronavirus, però també per la victòria ajustada que auguren les enquestes.


candidats eleccions 14-f

Dia 0: actes primerencs

En la jornada prèvia a l’inici de la campanya per al 14-F, els candidats a la presidència de la Generalitat van encetar la cursa electoral amb actes celebrats més aviat que de costum, atesa la pandèmia, el toc de queda i les restriccions anticovid.


dia 1 de campanya electoral

Dia 1: sortida de presos

El primer dia oficial de campanya va estar marcat per dos titulars: la decisió del TSJC de mantenir definitivament els comicis per al 14 de febrer i la sortida dels líders independentistes de la presó en rebre el tercer grau.


Segona jornada campanya electoral

Dia 2: Forcadell surt de la presó

En la segona jornada de la cursa per al 14-F, Carme Forcadell també va sortir de la presó. Alhora, els partits van animar a votar per correu.


candidats 14-f tercer dia campanya Catalunya

Dia 3: desacords amb la DUI

El tercer dia de campanya es van fer públiques les desavinences entre els partits independentistes sobre la DUI.


Dia 4: crida a un cara a cara

Un vídeo de Cs en què equiparava les protestes postsentència amb l’assalt al Capitoli i la petició de Pere Aragonès de fer un cara a cara amb Salvador Illa van marcar el quart dia de campanya.


taula de partits de febrer del 2020

Dia 5: discussió per la taula de diàleg

Els presidenciables discrepaven sobre la taula de diàleg La Moncloa-Generalitat, mentre l’escenari dels pactes postelectorals continuava perfilant-se.


parlament de catalunya buit

Dia 6: unitats d’acció

El sisè dia de campanya va dur els partits a proposar grans aliances o unitats d’acció després del 14 de febrer: repetir el pacte d’Andalusia, pacte independentista o entesa entre les esquerres.


enquesta cis 14f eleccions catalunya gràfic

Dia 7: enquesta del CIS

L’enquesta del CIS en plena campanya en què es donava la victòria al PSC va generar polèmica. A més, la suposada caixa B del PP arran de la confessió de Luis Bárcenas va provocar la reacció de diversos candidats.


Palau de la Generalitat

Dia 8: el sou del president

La proposta del PSC d’abaixar el sou del president de la Generalitat de Catalunya va provocar el suport d’alguns candidats, però també les reticències i les crítiques per fer “demagògia”. Els partits també van alçar la veu per vetar Vox en qualsevol cas.


novè dia campanya 14f actes centrals cartells

Dia 9: primers actes centrals

En el novè dia de campanya per al 14-F, alguns partits van celebrar els actes centrals amb els seus pesos pesants, alhora que Junts i els comuns van enganxar-se per la guerra de cartells.


candidats eleccions 14 febrer dia 10 campanya

Dia 10: el cos a cos entre rivals

Els presidenciables van tornar a entrar en les acusacions i el cos a cos en el segon dia d’actes centrals dels partits. Van posar punt final al darrer cap de setmana abans del 14 de febrer.


Parlament de Catalunya buit

Dia 11: debat sobre els indults

Els candidats a presidir la Generalitat van mantenir els vetos entre ells i no van acostar posicions mentre es van fer públiques les diferències pel que fa als indults als presos independentistes.


L'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, amb mascareta

Dia 12: el cas Núria Marín

La investigació de la socialista Núria Marín per presumpta malversació va entrar en campanya i va suposar un obstacle a l’hora de pactar amb Salvador Illa. Els independentistes van rebaixar el to entre ells.


candidats eleccions 13 dia campanya 14f

Dia 13: el no d’Illa al test

La negativa de Salvador Illa a sotmetre’s a un test d’antígens previ al debat de TV3 va generar les crítiques unànimes de la resta de candidats.


salvador illa pacte independentistes

Dia 14: el veto al PSC

El penúltim dia de campanya electoral va ser protagonitzat per les valoracions de tots els candidats al veto conjunt dels partits independentistes a fer govern amb el PSC: Junts, ERC, la CUP i el PDeCAT es van reafirmar en l’acord; el PSC i els comuns el van criticar, i el PP, Cs i Vox el van qüestionar.


candidats generalitat eleccions 14f

Dia 15: punt final a la cursa

Els candidats a presidir el govern de la Generalitat van llançar els seus darrers missatges abans de la jornada definitiva: el 14 de febrer.