El dijous 28 de gener, els partits polítics van celebrar els primers actes de la cursa cap a les eleccions catalanes del 14 de febrer. Era la jornada prèvia a l’inici oficial de la campanya per al 14-F i, des d’aleshores, els candidats a presidir la Generalitat no han parat de moure’s pel territori català: mítings electorals, xerrades, compareixences de premsa i debats amb la resta d’adversaris per compartir propostes i convèncer els votants que són la millor opció per guanyar els comicis al Parlament de Catalunya.
Aquí recollim la crònica diària de cadascuna de les jornades d’aquesta cursa electoral celebrada en plena pandèmia, marcada per les mesures implementades per evitar contagis de coronavirus, però també per la victòria ajustada que auguren les enquestes.
Dia 0: actes primerencs
En la jornada prèvia a l’inici de la campanya per al 14-F, els candidats a la presidència de la Generalitat van encetar la cursa electoral amb actes celebrats més aviat que de costum, atesa la pandèmia, el toc de queda i les restriccions anticovid.
Dia 1: sortida de presos
El primer dia oficial de campanya va estar marcat per dos titulars: la decisió del TSJC de mantenir definitivament els comicis per al 14 de febrer i la sortida dels líders independentistes de la presó en rebre el tercer grau.
Dia 2: Forcadell surt de la presó
En la segona jornada de la cursa per al 14-F, Carme Forcadell també va sortir de la presó. Alhora, els partits van animar a votar per correu.
Dia 3: desacords amb la DUI
El tercer dia de campanya es van fer públiques les desavinences entre els partits independentistes sobre la DUI.
Dia 4: crida a un cara a cara
Un vídeo de Cs en què equiparava les protestes postsentència amb l’assalt al Capitoli i la petició de Pere Aragonès de fer un cara a cara amb Salvador Illa van marcar el quart dia de campanya.
Dia 5: discussió per la taula de diàleg
Els presidenciables discrepaven sobre la taula de diàleg La Moncloa-Generalitat, mentre l’escenari dels pactes postelectorals continuava perfilant-se.
Dia 6: unitats d’acció
El sisè dia de campanya va dur els partits a proposar grans aliances o unitats d’acció després del 14 de febrer: repetir el pacte d’Andalusia, pacte independentista o entesa entre les esquerres.
Dia 7: enquesta del CIS
L’enquesta del CIS en plena campanya en què es donava la victòria al PSC va generar polèmica. A més, la suposada caixa B del PP arran de la confessió de Luis Bárcenas va provocar la reacció de diversos candidats.
Dia 8: el sou del president
La proposta del PSC d’abaixar el sou del president de la Generalitat de Catalunya va provocar el suport d’alguns candidats, però també les reticències i les crítiques per fer “demagògia”. Els partits també van alçar la veu per vetar Vox en qualsevol cas.
Dia 9: primers actes centrals
En el novè dia de campanya per al 14-F, alguns partits van celebrar els actes centrals amb els seus pesos pesants, alhora que Junts i els comuns van enganxar-se per la guerra de cartells.
Dia 10: el cos a cos entre rivals
Els presidenciables van tornar a entrar en les acusacions i el cos a cos en el segon dia d’actes centrals dels partits. Van posar punt final al darrer cap de setmana abans del 14 de febrer.
Dia 11: debat sobre els indults
Els candidats a presidir la Generalitat van mantenir els vetos entre ells i no van acostar posicions mentre es van fer públiques les diferències pel que fa als indults als presos independentistes.
Dia 12: el cas Núria Marín
La investigació de la socialista Núria Marín per presumpta malversació va entrar en campanya i va suposar un obstacle a l’hora de pactar amb Salvador Illa. Els independentistes van rebaixar el to entre ells.
Dia 13: el no d’Illa al test
La negativa de Salvador Illa a sotmetre’s a un test d’antígens previ al debat de TV3 va generar les crítiques unànimes de la resta de candidats.
Dia 14: el veto al PSC
El penúltim dia de campanya electoral va ser protagonitzat per les valoracions de tots els candidats al veto conjunt dels partits independentistes a fer govern amb el PSC: Junts, ERC, la CUP i el PDeCAT es van reafirmar en l’acord; el PSC i els comuns el van criticar, i el PP, Cs i Vox el van qüestionar.
Dia 15: punt final a la cursa
Els candidats a presidir el govern de la Generalitat van llançar els seus darrers missatges abans de la jornada definitiva: el 14 de febrer.