FRANCESC HOMS, candidat de CDC "Hi ha hagut qui ha tingut una actitud de serenitat i fermesa davant del que ha fet la CUP. D'altres han tingut una actitud de pura equidistància, de pur càlcul. Nosaltres hem estat aquella gent que hem estat serenament ferms." GABRIEL RUFIÁN, candidat d'ERC "La gent de la CUP ha estat, és i serà imprescindible. Sí que és cert i s'ha de reconèixer, l'enorme capacitat fagocitadora envers qui no és clar. Ara bé, nosaltres no som ningú per jutjar ningú i el que esperem és tenir una CUP forta, una Convergència forta i que aquest procés continuï endavant amb les absolutes majories parlamentàries que té al Parlament de Catalunya". INÉS ARRIMADAS, portaveu de C's a Catalunya "A mi el que em preocupa més no són les divisions que ha pogut produir a partits com el Partit Socialista, com Convergència, com Unió, com la CUP, sinó que el que em preocupa és com afecta això a la societat catalana. Jo crec que a vegades el que passa als polítics és un reflex del que passa a la societat." JORGE FERNANDEZ DÍAZ, candidat del PPC "El proceso independentista es un proceso rupturista, es un proceso tóxico y como es un proceso rupturista pues rompe todo lo que toca. Empiezo rompiendo CiU, después rompió a Unió, después ha roto Convergencia que no sabemos ni como se llama, después rompió al Partido Socialista, ha fracturado la convivencia en Cataluña y ahora pues ha acabado rompiendo a la CUP. Evidentemente el mal se autodestruye." JAUME COLLBONI, PSC "Catalunya i la centralitat està esmicolada. Estem en mans dels sectors més radicalitzats de la política i les institucions estan ingovernables. El màxim responsable és el senyor Mas que al seu dia s'hi va donar una abraçada i d'aquella decisió ens en planyem tots."

La majoria de partits s’han referit a la crisi interna a la CUP, una formació que tot i no presentar-se a les eleccions generals fins ara ha estat protagonista de molts dels missatges d’aquesta campanya electoral.

Homs es vanta d’haver estat ferm amb la CUP

El candidat de Convergència, Francesc Homs, que ha estat molt crític amb la CUP durant els mítings de campanya, considera que la “fermesa” que ha tingut el seu partit envers els anticapitalistes comença a “donar resultats”. Ara bé, també ha enviat un missatge conciliador: “Estem disposats a recuperar la confiança sempre que aquells que ens l’han fet perdre estiguin disposats a tenir ganes que la recuperem”. Sense mencionar-los, ha acusat Esquerra d’haver tingut una “actitud de pura equidistància i càlcul”.

Rufián: “El procés fagocita qui no és clar”

Els republicans demanen una “CUP forta” perquè el procés sobiranista continuï endavant.  El candidat de la formació, Gabriel Rufián, ha reconegut “l’enorme capacitat fagocitadora” que aquest procés té “envers qui no és clar”.

Ciutadans i PP apunten que el procés trenca la convivència a Catalunya

Tant Ciutadans com el PP han destacat que el procés sobiranista ha suposat escissions a CiU, Unió Democràtica i el PSC abans de generar dimissions a la CUP. La líder de C’s a Catalunya, Inés Arrimadas, considera que les grans decisions del govern català depenen de les assemblees dels cupaires, una situació que lamenta. I assegura que, més enllà dels trencaments als partits, el que la preocupa és “si això també ha afectat la societat catalana”. Més dur, el popular Jorge Fernández Díaz ha qualificat el procés sobiranista de “tòxic” perquè “trenca tot el que toca”.

El PSC acusa Mas

El segon tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha acusat avui Artur Mas de ser el responsable de la ingovernabilitat de Catatalunya per “haver fet una abraçada” a la CUP i haver posat les institucions en mans dels “més radicals”. De fet, Collboni els qualificat com “els nens petits malcriats d’Artur Mas” que, “quan s’han fet grans s’han tornat antisistema per destruir el sistema”, ha sentenciat.