Per què serà una campanya electoral atípica?

Segons Ismael Peña, professor de Dret i Ciència Política de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), es tracta d’una campanya poc habitual per un doble factor: per una banda, per com s’hi ha arribat. Les eleccions han estat fruit de l’aplicació de l’article 155 i no ha estat el president del Govern qui ha dissolt el Parlament i les ha convocat. I, per l’altra, el fet que alguns candidats a les llistes siguin a presó o fora de Catalunya.

Quin serà el relat predominant en la campanya?

Lluís Pastor, professor de Comunicació de la UOC, afirma que la campanya es construeix sobre “l’enfrontament de dos blocs” i es converteix en “un gran conflicte emocional”. Segons aquest docent, no hi ha voluntat, per part dels partits, “d’anar cosint la ferida del trencament de Catalunya en dos”.

Què es busca, del votant?

Que el votant reaccioni, més que no pensi“, explica Pastor. “Veig poca voluntat de fer que la gent reflexioni sobre què ha passat en l’últim any i mig o què han fet malament uns i altres”, afegeix.

I al 21-D, hi haurà més participació?

Tot i que el 27-S la participació ja va ser elevada, Peña apunta que és factible que s’incrementi. “La politització de la vida social fa que, qui no anava a votar mai, vagi a votar“, explica, i afegeix que el perfil d’aquest votant és de dretes o de partits unionistes. Alhora matisa, però, que “l’1-O va fer canviar de parer a una part important d’aquest votant i, per tant, no se sap què pot passar”.

Podria canviar el context polític mentre dura la campanya?

Peña aventura que sí, que el context polític podria canviar. “Podria ser que la fiscalia tingués planificat treure més proves que portin els casos més enllà. Si s’impugnen les 24 persones de la junta d’Òmnium Cultural o les 70 de l’Assemblea Nacional Catalana, si es demana l’entrada a una causa a Marta Rovira o a les televisions públiques… són salts qualitatius molt grans que afecten el dret d’expressar-se”, explica. Fets com aquests, assegura, canviarien les regles del joc i “seria molt fàcil que el 21-D saltés pels aires“.