PEP ORTIZ, membre Taula Unitària Nou Barris per la República "Caldria fer, segurament, una memòria dels últims anys de la Segona República, en què tots els drets dels ciutadans, homes, dones, nens i gent gran, van donar un salt qualitatiu súper important. Un salt que avui dia amb les retallades i la falsa crisi que ha creat el poder capitalista no té absolutament res a veure. Per tant, l'única sortida real passa per aquí."

La passejada popular anomenada Dels Borbons a la República ha començat a les 11 del matí a l’avinguda de Borbó i ha tingut la primera parada al pla de las Madres de la Plaza de Mayo. Allà s’ha fet l’acte d’ofrena floral davant la placa en record del militant anarquista assassinat pel franquisme Josep Lluís Facerias. També s’ha fet un parlament per part d’un testimoni directe d’aquest crim de l’any 1957.

Després, la caminada ha seguit fins a la plaça de Llucmajor. Els veïns ja fa anys que demanen de canviar-ne el nom pel de plaça de la República, aprofitant que l’estàtua de la República presideix el monument central de la rotonda des que, fa més de 20 anys, va ser traslladat des de la plaça de Joan Carles I, a la Diagonal amb el passeig de Gràcia.

Els participants en la marxa han col·locat una llarga bandera republicana i una altra de catalana al monument republicà. A continuació, s’ha fet una ofrena floral al faristol que recorda les persones de Nou Barris que van lluitar per la República, situat als jardinets que hi ha a l’entrada del Parc de la Guineueta, que oficialment es diuen Jardinets de la II República, tot i que encara no hi ha cap cartell que ho indiqui.

Els assistents a la caminada han reivindicat el model social i polític de la Segona República i han remarcat la importància de fer trobades com aquesta per recuperar la memòria històrica. Pep Ortiz, un dels membres de la Taula, ha assegurat que “la República és el model més just de la democràcia perquè és el que més respecta el dret de les persones”. A la marxa hi han participat diversos dirigents polítics de Nou Barris, com ara la regidora socialista Carmen Andrés i la d’ICV-EUiA Isabel Ribas.

Per tancar la jornada, la coral dels “iaioflautes” ha fet una actuació amb un repertori de cançons reivindicatives i han acabat amb ‘Els segadors’.