La caiguda de la participació és un dels titulars que han deixat les eleccions a Catalunya 2021. A Barcelona, un 57,1 % del cens va votar, el que representa 24,5 punts percentuals menys que la participació registrada el 21-D. Aquesta davallada s’accentua més o menys en funció de quina zona de la ciutat mirem. En aquest mapa interactiu pots veure en quines seccions censals ha baixat més la participació, en un vermell més intens. Si cliques a sobre d’una secció concreta, podràs consultar-ne el percentatge de participació a les dues últimes eleccions catalanes.

Les quatre seccions censals que han registrat una major caiguda de la participació són, curiosament, veïnes. Es troben al barri del Carmel, encaixades entre els carrers del Llobregós, Conca de Tremp, alcalde Zalamea i del Santuari. En totes aquestes, el percentatge de votants del 14-F és, com a mínim, 41 punts inferior al del 21-D.

En canvi, una secció censal de Vallcarca i els Penitents, la que queda just per sobre de la plaça de Lesseps, és la que registra menys variació respecte a la participació del 2017. Cal tenir en compte, però, que aquesta secció va quedar a la part baixa de la taula pel que fa al percentatge de vot el 2017.

La participació més alta, a Sarrià, la Vila Olímpica i les Tres Torres

El mapa del percentatge de participació a les eleccions al Parlament de Catalunya mostra dos pols en què la proporció de votants ha estat més alta, al districte de Sarrià – Sant Gervasi i la zona marítima del districte de Sant Martí.

Si posem la lupa sobre el mapa de seccions censals, veurem que on s’ha registrat una major participació el 14-F és a la secció 19 de Sarrià – Sant Gervasi (79,51 %). Correspon a la secció dels entorns dels Jardins de Joan Vinyoli, a la part baixa del barri de Sarrià. Al mateix districte, trobem la tercera (76,59 %) i la cinquena (75,17 %) seccions amb més participació. Es tracta de dues seccions veïnes al barri de les Tres Torres, que queden compreses entre els carrers dels Vergós i de Pau Alcover. També són adjacents la segona (79,12 %) i la quarta (75,38 %) seccions amb més votants. En aquest cas, es troben a la Vila Olímpica, entre el Port Olímpic i la platja de la Nova Icària i el carrer del Doctor Trueta.

En canvi, la secció 82 de Sant Martí, al barri del Besòs i el Maresme, registra la participació més baixa. Pràcticament, tres de cada quatre electors no van anar a votar el 14-F.