Escolta aquesta notícia

La comissionada de la nit (també coneguda com alcaldessa de nit), Carmen Zapata, ha presentat un paquet de mesures que planteja aplicar a Barcelona fins al 2027 per millorar la vida nocturna a la ciutat i la convivència entre els qui volen dormir i els qui volen sortir de festa.

Davant del Consell Plenari de la Nit, que s’ha constituït aquest dimarts per primera vegada amb tots els agents implicats, Zapata ha fet públiques les seves propostes, que abasten diferents àmbits d’actuació, a través d’una mesura de govern. Preveu que la seva acció necessiti un pressupost d’entre 1,5 i 2 M €.

Mobilitat: busos llançadora

L’alcaldessa de nit i el seu equip analitzaran un mapa de calor de l’activitat nocturna a Barcelona per adaptar el transport públic a la realitat de la ciutat. En aquest sentit, ja s’han millorat la freqüència i els recorreguts de les línies N3, N4, N6, N13 i N28 del NitBus, i s’han creat dues línies noves: N23 i N24.

Ara bé, Carmen Zapata també ha avisat que estudiarà la creació de línies de bus llançadora per unir les zones més calentes (per exemple, la de l’entorn de l’oci nocturn del “triangle golfo” del Poblenou) amb punts de connexió en tren o bus cap a l’àrea metropolitana.

Oferta municipal de nit

Una segona aposta de la comissionada de la nit té a veure amb diversificar l’oferta nocturna a Barcelona. Per aconseguir-ho, proposa que alguns equipaments municipals puguin obrir fins a la matinada, amb una programació d’activitats.

No a tothom li interessa l’oci nocturn tradicional, vinculat a beure alcohol“, avisa Zapata, i afegeix que es pot traslladar una oferta vinculada amb els esports, els videojocs i altres tipus d’activitats dirigides als equipaments municipals o als parcs i places públiques per fer-se durant la nit.

Ara bé, avisa que “això no serà un cafè per a tots“, sinó que l’obertura d’espais municipals durant la franja nocturna sempre serà per fer-hi activitats programades i que no es permetran, en cap cas, les botellades.

Que els pisos no suposin un risc a l’oci nocturn

L’alcaldessa de nit també es proposa evitar al màxim les tensions de convivència entre veïns que volen descansar i veïns que volen sortir de festa a les nits. En aquest sentit, proposa la creació de la figura de l’agent del canvi —que ja funciona en altres ciutats del món—, que entrarà en acció quan s’hagi de construir habitatges al voltant de sales de festes o de cultura.

L’objectiu és que recomani als constructors com fer els pisos perquè rebin el mínim impacte del soroll nocturn i, així, protegir les sales de festa existents: “Barcelona no vol perdre els equipaments que té, l’agent ajudarà que noves construccions no posin en risc activitats preexistents“, ha sentenciat.

Més mediadors i millors itineraris segurs

Pel que fa a la millora d’accions que ja estan en marxa, Zapata també s’ha proposat triplicar la plantilla de mediadors nocturns (dels sis actuals als 13) perquè no hagin de moure’s per totes les zones calentes, sinó que puguin quedar-se servint en punts fixos.

També vol reformular l’oferta d’itineraris segurs, entre les zones d’oci nocturn i els transports públics. Ara les gestiona la Guàrdia Urbana (que, en cas d’emergència, ha d’abandonar l’itinerari nocturn) i vol externalitzar el servei, amb personal de mediació. Aprofitant aquest canvi, l’alcaldessa de nit també avisa que avaluarà els itineraris segurs actuals per si cal modificar-los o augmentar-los.

Comparteix a: