(ACN) El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha negat de manera rotunda que els Mossos d’Esquadra tinguessin una “implicació mínima” en el dispositiu de l’1-O, tal com va valorar l’exministre de l’Interior Juan Ignacio Zoido durant la compareixença al Suprem.

Buch assegura que aquestes afirmacions són una “falsedat” i adverteix que la policia catalana “va fer la feina que se li havia encomanat, tal com va marcar la interlocutòria judicial”. Buch ha afegit que els agents van desenvolupar les tasques que els corresponien “tan bé com van poder”, tot recordant que el nombre d’efectius de la policia catalana és limitat.

Buch, molt crític amb Zoido

Miquel Buch s’ha mostrat molt crític amb les paraules de l’exministre de l’Interior Juan Ignacio Zoido, que, des del seu punt de vista, estan en la línia del que van manifestar l’expresident espanyol Mariano Rajoy i l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. Buch ha dit que tots dos “tenen llacunes i oblits per a moltes coses, però el que els interessa sí que ho expliquen; fins i tot menteixen”.

Els dispositius aprovats eren per fer front a l’alerta 4 antiterrorista

El conseller d’Interior, Miquel Buch, també ha fet menció a un armament especial que el Govern espanyol va comprar l’any 2016, unes armes que, segons Zoido, l’executiu espanyol “no va autoritzar”. Buch ha volgut ser molt clar en aquest punt i ha dit que el ministre no recorda que, quan es va fer aquesta petició per part de la Generalitat, el mateix ministeri va aprovar aquesta compra.

Buch ha aclarit que el que es va demanar van ser les eines pròpies que s’utilitzen per fer front als atemptats terroristes gihadistes que afecten tot Europa i que en el cas d’Espanya i Catalunya serveixen per donar resposta a l’alerta 4 sobre 5 antiterrorista.