El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha comparegut el matí d’aquest dimarts davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya investigat per desobediència després que el Tribunal Constitucional suspengués el decret que convocava l’1-O. Buch ha assegurat davant la magistrada que només va signar un decret com a alcalde de Premià de Mar de “suport polític al referèndum” i que ho va fer abans de la suspensió, concretament el 7 de setembre del 2017. En aquest sentit, el conseller ha explicat que després no va fer cap altra actuació per impulsar el referèndum.

Alhora, el conseller ha negat que facilités la votació obrint locals municipals, tot i que tres dels vuit llocs on es va poder votar a Premià eren municipals. Insisteix que moltes persones tenien claus dels locals, com les associacions de mares i pares d’alumnes, equips de neteja  manteniment… Segons Buch, això demostra que “no va ser una bogeria dels diputats del Parlament, el govern o dels alcaldes, sinó una cosa de la societat catalana, que volia participar en el referèndum”.

Miquel Buch, a la seva sortida dels jutjats, ha justificat que signés aquest decret assegurant que ho va fer responent el requeriment de suport de la Generalitat, com molts altres alcaldes. Aquesta és la segona vegada que Buch declara al TSJC investigat per desobediència, i aquesta ha estat només per la seva actuació com a alcalde, a diferència de la primera, en què ho va fer també en qualitat d’expresident de l’Associació Catalana de Municipis i juntament amb Neus Lloveras, l’expresidenta de l’Associació de Municipis per la Independència.

La Generalitat mostra suport a Buch

La consellera de la Presidència de la Generalitat, Meritxell Budó, ha mostrat el suport del govern al titular d’Interior en la roda de premsa posterior al Consell Executiu. La portaveu creu que la investigació a Buch és “una mostra més” de l’acció de l’Estat contra els polítics catalans. A més, ha transmès el suport de la Generalitat a tothom qui pateix “la repressió judicial de l’Estat de manera injusta”.