(ACN) JxC ha multiplicat l’alerta d’un acord entre ERC, PSC i ECP a la Generalitat després de les eleccions del 14-F. La presidenciable de Junts, Laura Borràs, ha augmentat l’advertència d’aquesta hipotètica entesa, i s’hi han sumat els consellers en funcions i candidats, Damià Calvet i Jordi Puigneró, i el cap de llista simbòlic, Carles Puigdemont. En un míting a Sant Cugat aquest dissabte, Borràs ha subratllat que Junts és “el vot útil per frenar el tripartit”, després de posar com a exemple l’entesa del govern municipal de la ciutat vallesana.

Al seu torn, Puigdemont ha culpat el president espanyol, Pedro Sánchez, de blanquejar la ultradreta de Vox, i ha erigit JxC com “l’antídot” contra el feixisme.

La candidatura de Puigdemont i Borràs ha triat Sant Cugat per redoblar les crítiques contra el model de la ciutat del Vallès Occidental, on ERC va tancar el 2019 un pacte amb el PSC i la CUP per investir Mireia Ingla alcaldessa, apartar Carmela Fortuny (Junts) -la guanyadora de les eleccions municipals-, i acabar amb 32 anys de governs del seu partit.

“Si sumen, ho tornaran a fer”

Borràs ha subratllat que només hi ha “incertesa” sobre com serà el govern que surti del 14-F si Junts no guanya, perquè considera que si ella és presidenta no hi ha cap dubte que es formarà un executiu “amb partits independentistes determinats a avançar cap a la independència”. La candidata ha cridat a votar Junts per evitar un nou tripartit: “Si sumen, ho tornaran a fer. I és obvi que no avançarien cap a la independència”, ha sentenciat.

L’exconsellera ha asseverat que a Sant Cugat va començar el “tots junts contra Junts”, en referència al pacte “sense escrúpols” d’ERC amb el PSC i la CUP per apartar JxC de l’alcaldia. Un mètode, ha dit Borràs, que s’ha replicat a Figueres, Tàrrega i Madrid, en referència als acords dels republicans amb el govern de Pedro Sánchez. “No podem permetre que es repeteixi a la Generalitat”, ha alertat Borràs.

En aquesta línia, Borràs ha situat JxC com “l’únic vot útil” per garantir que no hi haurà tripartit: “No pactarem amb cap partit del 155, i no acceptarem els seus vots de cap manera”, ha conclòs.

Puigdemont acusa ERC de “rendir-se”

De la seva banda, Puigdemont ha connectat des de Waterloo i ha insinuat que ERC “es rendeix a canvi de res” a Madrid. “No podem pagar mai per endavant amb el Govern espanyol, i a la Generalitat ens cal una presidenta que això ho tingui clar. Són temps de màxima exigència”, ha afegit. El president de Junts ha defensat que Borràs “no es deixarà impressionar pels copets a l’esquena de Madrid”, i que tampoc “no es deixarà endur per les lluentors de la política cortesana” de l’Estat.

Finalment, Puigdemont ha carregat contra Sánchez per “blanquejar” el feixisme de Vox, i ha situat JxC i Borràs com “l’antídot” contra la ultradreta.