Itziar Gonzalez

El ple d’aquest divendres a l’Ajuntament de Barcelona debatrà les propostes de dos grups per reconèixer l’exregidora Itziar González després de la sentència sobre la trama fraudulenta de llicències de pisos turístics a Ciutat Vella entre el 2005 i 2009. Un dels socis de govern, Barcelona en Comú, proposarà emetre “un reconeixement institucional” a González i a la funcionària Lourdes Conesa per haver alertat d’aquells fets.

Es tracta d’un dels compromisos que va assumir l’alcaldessa, Ada Colau, després de reunir-se amb totes dues dimecres passat. El text ha estat treballat amb elles i té l’objectiu de buscar el màxim consens dels grups. El regidor Jordi Rabassa (BComú) va anunciar que s’estava buscant la manera de rescabalar González i Conesa i la proposta que anirà al ple es compromet a “impulsar els canals legalment establerts per reparar els danys patits”.

La proposta dels comuns també recull el compromís de l’Ajuntament per revisar i enfortir els mecanismes interns per garantir els drets dels treballadors municipals que denunciïn pràctiques fraudulentes o corruptes al consistori. A més, proposa instar el Congrés dels Diputats a treballar amb les entitats i òrgans especialitzats en la matèria per tal d’enriquir el projecte de Llei de protecció a informants.

ERC: “Cap govern no ha estat a l’altura”

Per la seva banda, la proposta d’ERC planteja reconèixer que des que González i Conesa van denunciar els fets “cap govern municipal no ha estat a l’altura” per acompanyar-les. El text també demana rescabalar l’exregidora i la funcionària municipal que “amb la seva valentia” van posar fi al cas de corrupció a Ciutat Vella. A més, els republicans exigiran reforçar i millorar els protocols per protegir les persones alertadores.

Un reforç que detallen en mesures com ara dotar de més recursos humans i pressupostaris el Comitè d’Ètica, així com tramitar per la via d’urgència les reclamacions o informacions que arribin a la bústia d’ètica de l’Ajuntament.