La votació d’aquest divendres no ha tingut res a veure amb la que es va fer el juliol del 2016 en la mateixa comissió, en què la CUP ja va demanar declarar el rei persona “non grata”. En aquell debat, BComú i el PDeCAT van optar per l’abstenció, un posicionament que va fer que la proposició tampoc no prosperés. BComú ha optat aquest cop pel vot en contra, mentre que els del Partit Demòcrata hi han votat a favor. El portaveu Jaume Ciurana ho ha argumentat pel “discurs amenaçador i superb” del monarca el 3 d’octubre.

La regidora de la CUP Maria Rovira ha carregat contra Pisarello pel vot en contra dels comuns. “No s’hi val ser equidistant. Vostè vol diàleg amb qui ens vol intervenir?”, ha etzibat Rovira. Des d’ERC, Trini Capdevila ha dit que Felip VI es va guanyar la condició de persona no grata amb el discurs del 3 d’octubre, en què considera que va perdre el seu paper de neutralitat. El regidor no adscrit, Gerard Ardanuy, ha dit que amb aquell discurs, el monarca “va fallar al seu compromís”.

La presidenta del Grup Municipal de Cs, Carina Mejías, ha dit que la proposta de la CUP vol contribuir a l’odi i la divisió i ha assegurat que “els països més avançats d’Europa són monarquies parlamentàries”. La portaveu del PSC, Carmen Andrés, ha argumentat que declarar el rei persona “non grata” suposaria un pas més en la declaració d’independència i per això hi ha anunciat el vot en contra. Des del PP, Àngels Esteller ha defensat que en el discurs del 3-O, Felip VI va dir que calia restaurar la Constitució a Catalunya.