ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Efectivamente señor Rajoy. Usted que representa ese desorden de la corrupción, de los recortes, del rescate financiero, frente a ese desordén, la ciudadanía desde abajo, si miedo, nos estamos organizando para recuperar las instituciones que ustedes habían secuestrado." SUSANA SEGOVIA, membre de la Direcció Executiva de BCN en Comú "Ha estat un any de molts avenços i de molt aprendre a negociar, a fer diàleg, has de parlar amb molta gent per tirar endavant les coses. Som un govern de la ciutat, però un govern en minoria, i això comporta per a les persones que estan al Grup Municipal, negociar, parlar, fer diàleg per poder aprovar pressupostos, ordenances..." CLARA FURRIOLS, Assemblea de Gràcia en Comú "Mostrem preocupació per algunes imatges que han circulat per Internet, com també pel testimoni d'alguns periodistes que apunten a una desproporció en la utilització de la força. Instem a la Generalitat a que assumeixi la gestió responsable del conflicte per evitar escalades de violència." JAUME FERRER, coordinadora de Sant Andreu de BCN en Comú "I estem intentant tirar endavant, sobretot amb il·lusió, un projecte per Barcelona i pels barris, sobretot pels barris més necessitats."

Barcelona en Comú ha traspassat el llindar dels 365 dies al capdavant de la ciutat i ha volgut celebrar-ho amb la ciutadania. Per a això ha organitzat una jornada lúdica i també per a la reflexió entorn els quatre eixos que també centraven el programa electoral de la formació: l’economia del bé comú, els drets socials, la democràcia oberta i una ciutat per a la ciutadania.

El mateix dia de la celebració, el candidat del PP al govern espanyol, Mariano Rajoy, ha acusat Ada Colau de prendre decisions errònies que “perjudiquen l’economia”. En resposta a aquestes declaracions, l’alcaldessa ha retret a Rajoy que ell representa la corrupció i el desordre, mentre que Barcelona en Comú agrupa la ciutadania que vol “recuperar les institucions que havien segrestat”.

Aquest primer any de legislatura arriba amb diversos fronts oberts i polèmiques com la crisi a la Guàrdia Urbana pels manters o el conflicte a Gràcia arran del desallotjament del Banc Expropiat. La formació, però, en fa un balanç positiu, perquè considera que s’ha iniciat el canvi. Ada Colau, que ha participat al migdia en una xerrada oberta a la ciutadania, ha assegurat que Barcelona i totes les ciutats espanyoles del canvi estan duent a terme una revolució sense precedents, en la qual té la vista posada mitja Europa. Com a autocrítica, Colau ha dit que cal millorar la coordinació entre els regidors del govern i amb l’organització de Barcelona en Comú, així com els mecanismes de participació de tots els veïns, perquè “la participació ciutadana ha d’anar més enllà d’informar o donar una resposta al que ens pregunten els ciutadans”.

Susana Segovia, membre de la Direcció Executiva de Barcelona en Comú, considera que ha estat un any de molts avenços i en què han après a dialogar. “Som un govern de la ciutat, però governem en minoria, i això comporta negociar i parlar amb els altres grups per assolir acords i poder aprovar pressupostos, ordenances”. També considera que s’han fet passes importants i que ja s’han aconseguit els primers resultats de les mesures més socials.