Les candidatures de BComú, ERC i la CUP per a les eleccions municipals 2019 han signat el pacte d’Aigua és Vida i la FAVB per comprometre’s amb la gestió pública de l’aigua. El pacte inclou els quatre punts següents:

  1. Garantir l’accessibilitat, l’assequibilitat, la qualitat, la disponibilitat i l’acceptabilitat de l’aigua.
  2. Treballar per la implementació d’un model de gestió pública de l’aigua a l’Àrea Metropolitana.
  3. Preservar els ecosistemes aquàtics de les conques que abasteixen d’aigua el territori.
  4. Crear un espai de concertació social sobre l’aigua perquè la ciutadania hi tingui veu.

La portaveu d’Aigua és Vida, Míriam Planas, ha assegurat que el pacte “permetrà aconseguir la majoria necessària perquè els compromisos es facin realitat al proper mandat”. Ara bé, tant Planas com els tres partits signants del pacte han criticat l’absència de JxC i el PSC.

 

pacte aigua BComú, ERC i CUP

Línia vermella d’ERC amb JxC

De fet, Pere Salas (ERC) ha marcat la firma al pacte de l’aigua com una línia vermella per a possibles acords de futur amb JxC: “Tot el que hi vagi en contra, seran esculls importantíssims”, ha dit. Eloi Badia (BComú) també ha demanat a “Jaume Collboni i Elsa Artadi que rectifiquin” i segueixin les passes dels homòlegs d’altres municipis que ja han firmat pactes similars, mentre que Marc Cerdà (CUP) ha advertit que “si el PSC i JxC tenen tensions internes lligades als oligopolis amb Agbar”.

Tot i l’absència del PSC i JxC, les entitats per l’aigua pública han deixat la porta oberta a poder sumar aquests dos partits més endavant. El pacte per l’aigua a Barcelona arriba mesos després que l’entitat AMAP demanés també un compromís preelectoral per a un servei públic.