Ada Colau ple Ajuntament
Foto: ACN

Les bases de Barcelona en Comú demanaran a l’alcaldessa i líder de la formació, Ada Colau, que es presenti a les eleccions municipals del 2023 per optar a un tercer mandat. Ho ha avançat ‘El País’ i ho ha confirmat betevé. La petició es votarà aquest dissabte a la tarda al plenari de BComú, en què la coordinadora de la formació proposarà que es deliberi la possibilitat que Colau es presenti a les primàries per ser cap de llista a les municipals.

El Codi d’ètica política de BComú limita a dos mandats el temps per ocupar un càrrec públic. Tot i això, apunta que qualsevol excepció (per continuar més de dos mandats) haurà de ser aprovada pel plenari de la formació o validar-se en processos oberts d’eleccions primàries o validació d’equips. Per tant, la votació d’aquest dissabte pot aplanar el camí perquè Colau sigui candidata i opti a un tercer mandat, una decisió que ella haurà d’acceptar “a posteriori”.

Colau va traslladar la decisió al maig

Tenint en compte la limitació del Codi d’ètica política, la pregunta a Ada Colau de si optarà a un tercer mandat ha estat recurrent en els últims mesos. L’octubre del 2018, en una entrevista a ‘El País’, l’alcaldessa ja va deixar la porta oberta a repetir com a candidata. Al gener, en la trobada anual al Col·legi de Periodistes, Colau va posposar la decisió a aquest mes de maig, quan queda un any per a les eleccions municipals.