El tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, ha justificat que la Guàrdia Urbana no va intervenir en els aldarulls del 31 d’octubre a la plaça de Sant Miquel perquè hi havia més manifestants que agents de la Unitat de Reforç a l’Emergència i Proximitat (UREP), més coneguts com els antiavalots. En una comissió de Presidència extraordinària, a petició de Cs i PP, Batlle ha explicat hi havia 35 o 40 persones i 15 agents.

“No va ser possible fer la vigilància per l’elevat risc personal dels agents que es trobaven en clara desproporció numèrica”, ha explicat. La concentració, que protestava contra els desnonaments i la gestió de la pandèmia, va començar a l’avinguda de la Catedral i va avançar fins a la plaça de Sant Jaume, on alguns manifestants van accedir a la de Sant Miquel i van trencar els vidres de l’edifici municipal.

Segons Batlle, aquest escenari era “difícil de preveure” perquè no havia passat mai abans. Per això, ha justificat el tinent, les unitats de la UREP van traslladar-se a l’interior per fer “funcions d’impediment d’instrussió”, una decisió de “caràcter absolutament tècnic i justificat”, ha dit.

UREP es recluta a l'Ajuntament

L’oposició recrimina falta de previsió

En el debat en comissió, tots els grups han recriminat al tinent d’alcalde falta de previsió, tenint en compte que el dia abans una altra manifestació al centre ja va acabar amb aldarulls. “Haurien d’haver posat en alerta la Guàrdia Urbana, que té la competència exclusiva en la custòdia dels edificis municipals”, ha advertit Paco Sierra (Cs). El líder municipal del PP, Josep Bou, ha etzibat a Batlle: “Estem parlant d’un fracàs, i el responsable n’és vostè”, i ha denunciat falta d’efectius.

“Les decisions van ser correctes, però va fallar la previsió”, ha sentenciat Jordi Coronas (ERC), que ha dit que s’haurien pogut retirar els materials d’obra que hi havia a la plaça. També des de JxC, Jordi Martí ha recriminat que “la previsió va fallar”, malgrat apuntar que “no es pot preveure tot”. Manuel Valls (BCN Canvi) ha dit que no qüestiona la preparació de la Guàrdia Urbana sinó les directrius i ha reclamat explicacions de per què no van actuar aquell dia.