L'atur i les condicions de treball segueixen sent, de llarg, el primer problema de la ciutat per als barcelonins. De fet, triplica el segon i tercer problema en el rànquing: els derivats de l'economia i també la inseguretat, que baixa posicions. Pel que fa als problemes personals dels barcelonins, l'atur també es manté en primer lloc, seguit dels problemes econòmics i, en tercer lloc, els equipaments i serveis. Indicadors d'una ciutat que, per la meitat dels enquestats ha empitjorat en l'últim any, tot i que pugen els que la veuen igual. Més optimistes són els barcelonins de cara al futur: el 55% creu que la ciutat millorarà, un punt i mig més que fa sis mesos. Per primera vegada, el baròmetre ha preguntat sobre l'impacte dels festivals a Barcelona. Tot i que el grau de coneixement de la població al respecte és baix, la majoria considera que són positius o bastant positius per a la ciutat. Un 13% reconeix que els beneficia en l'economia domèstica i un 19% creu que són una molèstia per al barri. Amb tot, la majoria assenyala que en el futur se n'haurien de celebrar més, sobretot de culturals.

Després que en el darrer baròmetre CiU va experimentar una caiguda de cinc dècimes, la formació es recupera i passa del 14,4 al 18,0% en intenció de vot. També es recupera el PSC, que va caure quatre dècimes i ara en recupera prop de dues. Una pujada que no el fa sortir de la quarta posició en intenció de vot, la mateixa que en la darrera enquesta semestral. El PP també es recupera en intenció de vot i passa de l’1,7 al 2,1%. ICV-EUiA baixa poc més d’una dècima i se situa en el 6,6% i ERC+Dcat+Rcat passa del 10,6 al 10,0% de percentatge de vot.

Aquest 1 de juliol es compleixen dos anys justos des que Xavier Trias va ser investit alcalde. Hem comparat els resultats que les diferents formacions van treure en els comicis de 2011 amb els que apunta el Baròmetre semestral.

Pel que fa a la valoració dels líders polítics, l’alcalde, Xavier Trias, és l’únic que aprova, amb un 5,1. El segon líder més ben valorat és Jordi Portabella, amb un 4,9; seguit per Ricard Gomà, amb un 4,5. El socialista Jordi Martí treu un 4,2 i Alberto Fernández Díaz també suspèn, amb un 3,3. La nota dels diferents líders no es correspon amb el grau de coneixement que la ciutadania té de cadascun d’ells. Així, mentre que a Trias el coneix el 91% de la població enquestada, al líder socialista no el coneixen el 67% dels barcelonins. Amb un 30,2% tampoc no és gaire coneguda la figura de Ricard Gomà (ICV-EUiA). Alberto Fernández Díaz i Jordi Portabella, en canvi, sí que gaudeixen de més popularitat i són coneguts per més del 70% dels barcelonins.

 

El Baròmetre semestral també pregunta sobre la gestió del govern municipal. Cau el nombre d’enquestats que valoren la gestió com a molt dolenta o dolenta i també baixa el percentatge que la considera bona o molt bona. En canvi, creix la valoració normal, que passa del 16 al 25%.