
L’Ajuntament de Barcelona vol potenciar els itineraris segurs que ja funcionen en determinades zones de la ciutat per evitar situacions de violència o assetjament, principalment envers les dones i col·lectius vulnerables. En una entrevista al Cafè d’idees, de La 2, la comissionada de la nit, Carmen Zapata, ha explicat que els volen implantar cada nit de dijous a diumenge, entre les 23 i les 6 h. Els itineraris enllaçaran les zones d’oci nocturn amb el transport públic, i tindran dues persones que vetllaran per la integritat dels ciutadans i una il·luminació específica.
A banda, Zapata també ha anunciat la creació d’un observatori de la nit, que, entre altres qüestions, tindrà marcats en un mapa tots els punts sensibles de la ciutat. Una feina que ja estan fent l’equip de sis mediadors que la comissionada s’ha compromès a triplicar, i que ja estan informant de qüestions com on hi ha punts foscos, on s’ha fos un fanal o si detecten un racó que convida a la micció, entre d’altres.
Proves pilot per obrir equipaments i parcs a la nit
Zapata també ha concretat una mica més la proposta d’obrir alguns parcs i equipaments municipals durant la nit que va fer la setmana passada durant la celebració del primer Consell Plenari de la Nit. La comissionada ha negat que això pugui fomentar les botellades: “No serà una obertura generalitzada sinó que primer de tot es faran proves pilot i s’analitzarà en quins barris és necessari obrir més espais com a refugi climàtic, com a contenidor de cultura, o com a lloc de reunió”.
“Tenim equipaments i això es pot fer”, assegura. En qualsevol cas, la comissionada ha aclarit que s’hi faran “activitats endreçades”, és a dir, que aquesta obertura serà “amb una programació prèvia” i “no de manera generalitzada ni arbitrària”.
