neteja Barcelona

Barcelona tindrà una figura de coordinació per millorar la neteja de la ciutat. El debat sobre la brutícia ha arribat al ple municipal d’aquest setembre, en què s’ha aprovat -amb el vot a favor de tots els grups, també del govern- una proposta de Junts per crear un Coordinador de Qualitat de l’Espai Públic que supervisi la feina de les empreses adjudicatàries dels contractes de neteja. La proposició també preveu dissenyar en un termini de tres mesos un pla de xoc per a la neteja de la ciutat i destinar més recursos per eliminar les plagues de rates

Artadi: “La ciutat està més bruta que mai”

La ponent de la proposició, Elsa Artadi (Junts) ha acusat de “deixadesa” el govern en la gestió municipal de la neteja: “La ciutat està més bruta que mai”, ha sentenciat. La regidora ha repassat alguns dels que qualifica com els punts negres de la neteja: la degradació dels barris a Ciutat Vella, la brutícia a les places de Gràcia, les botellades al turó de la Rovira, les pudors a Sant Martí.

També ha carregat contra la implantació del porta a porta a Sant Andreu. Artadi considera que “s’ha fet fatal” i que ha provocat que les escombraries s’acumulin als carrers del barri. “No està dissenyat per a un espai tan densament poblat”, ha dit.

La proposta també preveu que es destini els recursos necessaris per eliminar les plagues de rates detectades i denunciades per veïns, que Junts ha assenyalat en espais com la superilla de Sant Antoni, els Jardins de Pedralbes, el Parc de la Pegaso o el Parc de la Guineueta, entre d’altres.

El govern reconeix que el servei “no és suficient”

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha reconegut que la neteja ha de millorar. “Hem de reconèixer que no és suficient” ha dit, tot i subratllar que s’han fet diversos reforços del servei. També ha admès que cal millorar la comunicació per revertir la percepció de la ciutadania respecte a la brutícia de la ciutat. Per això s’ha compromès a treballar per millorar: “No podem esperar al març, quan arribi la nova contracta”.

Sobre la figura del coordinador, ha reconegut que un coordinador pot ajudar, perquè l’estratègia de la neteja ha de ser integral.

Tot i les crítiques de l’oposició, Badia ha apuntat que les dades reflecteixen que la situació no ha empitjorat: “Les incidències per neteja han baixat un 19 %” i “les intervencios per plagues de rates de l’Agència de Salut Pública han disminuït”, ha dit.

L’oposició en bloc diu que Barcelona està bruta

Tots els grups de l’oposició han destacat que la ciutat està bruta i degradada. Des d’ERC, el regidor Jordi Coronas ha assegurat que “costa trobar un punt a la ciutat en què Barcelona no estigui bruta”. Tot i que també ha apel·lat al civisme de la ciutadania, perquè “no és més net qui més neteja sinó qui menys embruta”.

Ciutadans també insisteix que cal prendre mesures mentre que el PP ha assegurat que el govern “ha suspès en neteja”. Barcelona pel Canvi ha assegurat que “és una obvietat que Barcelona és una ciutat bruta i deixada”. La regidora no adscrita, Marilén Barceló, ha apuntat que hi ha una manca de control per part del govern municipal.