Barcelona tindrà un cementiri municipal d’animals de companyia amb servei de cremació i inhumació a finals del 2024. Estarà ubicat inicialment a Collserola —en un espai diferenciat i exclusiu per a animals—, malgrat que acabarà estenent-se a altres cementiris. La ciutat serà la primera de l’estat espanyol que oferirà un servei d’aquestes característiques. El projecte es posarà en marxa després d’haver-se fet un estudi de viabilitat del servei que posa de manifest que hi ha una “demanda no satisfeta ” a la ciutat de tenidors d’animals de companyia, especialment de gossos, gats i fures.

El cost de la incineració serà d’uns 200 euros, però si els tenidors volen un columbari o llençar les cendres en un espai concret del cementiri es pagaran 50 euros més. Ara bé, també es podrà fer una incineració col·lectiva, que en redueix el cost. Es calcula que quan el servei estigui en marxa es podran fer 7.000 cremacions anuals durant els primers anys de funcionament. Cementiris de Barcelona serà l’encarregat de gestionar el servei. Eloi Badia, president de Cementiris de Barcelona, ha explicat que també serà possible llogar una sala per fer un comiat a l’animal.

Ara s’inicien els tràmits per tirar endavant aquest servei i acompanyar les persones en tot el procés, des que mor l’animal fins a la cremació i, si es demana, es lliuraran les cendres als tenidors o bé es podran dipositar al cementiri de cendres. Segons l’Ajuntament, es vol oferir un servei públic respectuós amb la dignitat de l’animal i amb el dol dels tenidors i la família. El projecte té una inversió d’1,1 milions d’euros.

S’estima que a Barcelona hi viuen 180.000 gossos i que gairebé un 50 % de les famílies tenen un animal de companyia.