turistes barri gòtic
Foto: Vicente Zambrano

Barcelona ha tancat l’estiu del 2021 amb 1,9 M de turistes que hagin pernoctat a la ciutat. És pràcticament la xifra que Turisme de Barcelona havia augurat al maig. Això suposa que aquest estiu han arribat a la ciutat un 184 % més de turistes que en el mateix període del 2020 (primer any amb pandèmia), encara que són unes dades que queden un 60 % per sota que el nombre de visitants del 2019: de gener a agost van arribar a Barcelona 8,1 M de turistes.

Segons les dades que han presentat l’Ajuntament i Turisme de Barcelona aquest dimarts, els visitants han deixat aquest estiu una despesa directa de 717,6 M €, en especial a l’àmbit gastronòmic i cultural. La recuperació progressiva del sector turístic també ha implicat que s’hagin signat 24.342 contractes laborals relacionats amb l’activitat turística, un 262 % més que l’any passat. Aquests contractes han representat un 11 % del total de relacions laborals començades aquest estiu.

Augmenta l’arribada en tren i cotxe

Tot i que l’aeroport del Prat ha suposat la via d’entrada principal dels turistes que han arribat a Barcelona, l’Ajuntament també ha destacat que han repuntat els que ho han fet en tren (20,5 % del total) i en cotxe (12,7 %), gairebé 10 punts percentuals més que el 2020, cadascun. En aquest sentit, Barcelona ha rebut principalment visitants estrangers, encara que els visitants provinents d’altres punts de l’estat han crescut fins a representar gairebé el 30 % del total.

Pel que fa al perfil mitjà, les dades diuen que el turista que ha vingut aquest estiu és jove (al voltant dels 31 anys), que viatja en parella, s’ha allotjat en un hotel i, majoritàriament, es decanta per anar a restaurants, fer passejos a peu per la ciutat, anar a la platja, fer visites culturals i anar de compres.